Volgende ronde strijd locatie Maggy Lekeux in Laren

Het tijdelijke honk van de scouts in het bos, gezien van de Vredelaan in Laren.© foto holland media combinatie

Edward de Vries Lentsch
Laren

De omwonenden van scouting Maggy Lekeux stappen opnieuw naar de rechter in de strijd tegen het scoutinghonk aan de Vredelaan/Veerweg in Laren. Hierover dient dinsdag een kort geding bij de Raad van State.

Een grote meerderheid van de Larense gemeenteraad ging eerder dit jaar akkoord met het bestemmingsplan dat een einde moet maken aan de illegale vestiging van het clubhuis. Het onderkomen wordt sinds 2012 gedoogd door de gemeente, na de noodgedwongen ’scoutingverhuizing’ vanuit het centrum van Laren.

De omwonenden (bewoners van vier villa’s aan de Vredelaan en Rijksweg-Oost) vinden dat er spake is van geluidhinder, parkeeroverlast en aantasting van leef-en woonomgeving. Die omgeving, vlakbij de A1, wordt omschreven als ’een rustige omgeving met veel natuur’.

Het bestemmingsplan is een belangrijke stap in de richting van legalisatie, maar in de ogen van de omwonenden een onomkeerbare ingreep in de natuur, ook in strijd met provincieregels (beschermde natuur). En er is ook bezwaar tegen de manier waarop de gemeente met medewerking van de provincie wil regelen dat het gebiedje juist niet meer onder bescherming valt van het Natuurnetwerk Nederland(vroeger Ecologische Hoofdstructuur).

De belanghebbenden vinden bovendien dat de noodzaak van deze scoutinglocatie niet is aangetoond. Daarmee wordt gedoeld op het door de gemeente uitgevoerde locatieonderzoek. Ze zijn niet de enigen die kritiek hebben op dat onderzoek naar de beste plek voor Maggy Lekeux. 'Bijna lachwekkend', 'vooringenomen' en 'verdient geen schoonheidsprijs' waren enkele kwalificaties, niet alleen uit oppositiekring. Wethouder Ton Stam had het allemaal 'naar eer en geweten' op een rij gezet, deelde hij de raad mee. Zijn eindconclusie: ,,Helaas is er geen andere locatie zonder hoge kosten.''

De advocaat van de omwonenden meldt de Raad van State: ’Iedere altenatieve locatie is afgewezen door het college van Laren. De scoutinglocatie moest hoe dan ook worden gelegaliseerd, linksom of rechtsom.’ Volgens de advocaat is de locatie bij kinderboerderij het Spookbos wel degelijk een redelijk alternatief.

Een meerderheid van de gemeenteraad irriteert zich al langere tijd aan het koppige verzet van de omwonenden. Maar met irritatie win je geen rechtszaken: de gemeente leed de afgelopen jaren nederlaag op nederlaag. Vier van de vijf keer was de rechter overtuigd dat het gemeentebestuur de locatie niet goed had geregeld.

Als de juridische gevechten tot een einde zijn gekomen, en de locatie Vredelaan overeind blijft, wil Maggy Lekeux een blokhut van hout neerzetten op de plek van de noodgebouwen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.