'Teksten zelfmoordaanslag, wapens en explosieven in woning jihadganger Huizen'

Wim Wegman
Huizen

De 33-jarige vermeende jihadganger uit Huizen had thuis een tekstbestand over een zelfmoordaanslag. Ook bezat hij omschrijvingen van explosieven, constructietekeningen van ontstekingsmechanismen en uitleg over het gebruik van wapens.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Utrecht woensdag gezegd tijdens een zitting van de raadkamer van de rechtbank. Het OM wil dat de raadkamer beveelt dat deze man en een 31-jarige verdachte uit Huizen opnieuw in de cel worden gezet.

De onderzoeksrechter liet beide mannen vorige week vrij, omdat er onvoldoende verdenking tegen hen was. Hun vrouwen, die eind augustus ook opgepakt werden, kwamen al eerder op vrije voeten. De vier zijn nog wel verdacht.

Het OM verdenkt de mannen van het voorbereiden van ondersteunen van de gewapende strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Volgens Justitie hadden beide mannen contact met elkaar.

Hofstadgroep

Politie en OM hebben ook een doorzoeking gedaan bij de stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur in Hilversum. Daar zijn ook spullen in beslag genomen. Die stichting stond onder leiding van Jermaine W. uit Amersfoort, die onlangs met zijn gezin naar Syrië is vertrokken. Deze Amersfoorter, broer van de veroordeelde Jason W. van de Hofstadgroep, werd als jihadist al langer in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten. Het OM onderzoekt de rol van de onderwijsinstelling.

Het OM kwam bij de school terecht in het onderzoek naar de 31-jarige verdachte uit Huizen. Deze man heeft volgens het OM verklaard dat hij hulpgoederen naar een familielid in Syrië wilde brengen. Die spullen zijn in zijn huis gevonden.

Het OM stelt dat het familielid meevecht met IS en dat zou de Huizer ook verdacht maken. Opmerkelijk is dat de man bij een rechter heeft gezegd dat hij helemaal geen plannen had om naar Syrië te reizen.

De raadkamer van de rechtbank beslist donderdagmorgen om 10 uur of de mannen op vrije voeten blijven of terug moeten naar de cel.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.