Absurdistisch toneel in gemoedelijk dorp

Een scène uit ’Zeediner’. © Studio Kastermans

Joyce Huibers
Eemnes

Eemnes is een gemoedelijk dorp waar het leven vanzelfsprekend is. Juist daarom probeert Toneelgroep Deo et Arti haar plaatsgenoten het niet-vanzelfsprekende leven voor te schotelen. Absurdistisch toneel in dit geval.

Tot eind april speelt Deo et Arti de zwartgallige eenakter ’Zeediner’ van Slawomir Mrozek, over drie schipbreukelingen die geen eten hebben. Daarnaast speelt Tractrice uit Amersfoort de tragikomische eenakter ’Ontaard’ op tekst van ’Ontaarde slapers’ van Ward Ruyslinck. De eenakters bevatten soms lastige gelaagde teksten, maar ze worden knap en vooral komisch gespeeld.

In ’Ontaard’ ligt een stel in bed. Margriet (Annelies Kaan), in een smerig nachthemd en steunkousen, hoort de wind door het dak blazen. Ze vit op haar man Sylvester (Harry Muller) omdat die geen dakpan wil rechtleggen. Het geluid maakt haar angstig, want het herinnert haar aan de oorlog. Ze is bang voor de toekomst.

IJzersterk

IJzersterk, met zo’n enge manische blik in de ogen, speelt Kaan haar vreemde personage. Ook Muller zit goed in zijn rol van luiwammes en vormt een rustig tegengewicht van Margriet. Een verteller (Marcoen Hopstaken) met mooie literaire teksten vertelt hun verhaal. Zonder een typetje te worden, speelt Hopstaken vermakelijk verschillende personages.

Vloeiend in spel trekt hij een ander jasje aan en wordt vervolgens de ambtenaar van het uitkeringsloket, de tuinman van de baron, de verlegen bakker en een legerofficier. Telkens gaan de spelers door de Vierde Wand en maken schmierende grapjes. Leuk, maar zorgt wel voor een minder intens tragisch eindbeeld.

Absurdistisch

Hoewel de situatie in ’Zeediner’ meer realistisch overkomt, is het stuk puur absurdistisch. Een chique dame (Angelique Scherpenzeel), een vrouw in zomerkleding (Els Goedhart) en een Aziatische man (Clifford Zegers Veeckens) zitten op een vlot. Hoewel de speelruimte krap is en het acteren fysiek klein, is het niet saai. Als blijkt dat het eten op is, moet iemand zich opofferen om opgegeten te worden.

Er wordt ondemocratisch gestemd. Komisch, als vanzelfsprekend, haalt de chique dame papier en pen uit haar hoed. Hoogtepunt van onzinnigheid is als een postbode (Lisa Harrison) al zwemmend een telegram komt brengen voor de man: zijn moeder is overleden. Resumé; de maatschappijkritische boodschap springt er niet echt uit bij ’Zeediner’, maar dat maakt het niet minder leuk.

’Zeediner’ en ’Ontaard’. Gezien: 10 april. Speelt nog: 17, 18, 24 en 25 april. Theater Hasselbak, Eemnes. www.deoetarti.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.