Asfalt op Groest, bypass Gooiland

Stefan van Hees
Hilversum

Een extra strook op het Gooilandplein, asfalt op de Groest en (inderdaad) tweerichtingsverkeer op de Emmastraat. Dat zijn de belangrijkste punten in het voorlopig ontwerp van de gemeente voor dit deel van Hilversum. De bewoners en ondernemers van de Emmmastraat waren al bezorgd en dat is na de informatiebijeenkomst van maandagavond niet anders.

In Gooiland kregen de pakweg vijftig aanwezigen tekst en uitleg van onder meer wethouder Floris Voorink van verkeer. Hij beseft dat niet iedereen even enthousiast is over het plan om van de Emmastraat een mooie entree richting het centrum te maken. Wel benadrukt hij dat de politiek zich nog moet uitspreken over het plan en dat het geen gelopen koers is.

Toch denken de aanwezige bewoners en ondernemers van de Emmastraat en de zijweggetjes daar heel anders over. Zij stellen dat de voorlopige plannen allang definitief zijn en vrezen dat het tweerichting maken van de winkelstraat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties en minder klandizie. Om de onvrede te uiten, overhandigden zij 1300 handtekeningen waaruit zou blijken dat veel mensen niets zien in deze ’ambitie’ van de gemeente.

Het plan mag wat kosten. Uiteindelijk loopt de teller op tot boven de twee miljoen euro, aldus Voorink. Voor de zomer spreekt de gemeenteraad over het voorstel en volgt het voorlopig ontwerp. Eind dit jaar moet het definitief ontwerp klaar zijn en in mei volgend jaar start de zes maanden durende klus, die gefaseerd wordt uitgevoerd. Maar ook dat is de ’voorlopige planning’.

Boos

De extra strook (bypass) op het straks vijftien bomen tellende Gooilandplein is voor het autoverkeer vanaf de Langestraat dat rechtsaf de Emmastraat in slaat. Dat moet de doorstroming bevorderen. Wel verdwijnt mede daardoor een aantal parkeerplaatsen. Zo mooi als de presentatie en de plaatjes daarbij waren, zo boos waren de aanwezigen toen zij soms nauwelijks antwoord kregen op vragen als ’waarom’ en op momenten dat de verkeersveiligheid ter sprake kwam. Bovendien is het nu al een hele klus om vanaf een zijweg de Emmastraat op te rijden en dat wordt met tweerichtingsverkeer alleen maar lastiger.

Vooral de kleine ondernemers naast Gooiland, die straks de bypass voor hun deuren krijgen en daardoor parkeerruimte zien verdwijnen, vrezen het ergste. Of zoals Luc van den Burgt van de gelijknamige en recent gerenoveerde banketbakkerij het verwoordde: „Ik voorzie een tweede Havenstraat.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.