Evert Scheltinga wint triatlon Huizen nadat concurrent Youri Severin verkeerde kant op fietst

Evert Scheltinga liet de concurrenten ver achter zich in Huizen.© Foto Studio Kastermans

Nico Vink
Huizen

Nog nooit heeft een deelnemer met zoveel voorsprong de Oostermeent Triatlon gewonnen, als Evert Scheltinga dat zondag deed op de olympische afstand in Huizen. Met zijn absolute toptijd van 1.52,36 uur hield hij de zilveren Omar Brons uit Almere meer dan vier minuten achter zich.

,,Frappant is het wel, winnen in je thuisplaats. Alleen schrijf je het anders’’, lachte de 26-jarige proftriatleet uit Huissen. De robuuste Scheltinga, een opvallende verschijning met zijn rossige karakteristieke hoofd, behoort tot de Nederlandse top. Hij was echter een tijdje uit beeld, omdat hij kampte met maagproblemen en daardoor een terugval kreeg. Het lid van Team4talent hoefde niet eens heel diep te gaan voor zijn eclatante overwinning, zijn tweede seizoenszege. Hij kreeg in de beginfase nog wel wat tegenstand van titelverdediger Youri Severin, maar toen die in de polder van zijn eigen woonplaats Almere rechtdoor fietste in plaats van linksaf te slaan, kon Scheltinga onbedreigd richting de finish snellen. De strijd was op dat moment al beslist in het voordeel van de Gelderse klasbak, die relatief rustig de laatste tien kilometer kon uitlopen.

Hilversummer Chris Brands, al sinds 1989 actief in de triatlonsport, schoof een plaats op nadat Severin uitviel. En hij kon daarna ook de sterke Martin Boot en Thomas Naasz (beiden uit Almere) achter zich houden. De 46-jarige Hilversummer is in 27 jaar tijd nauwelijks veranderd, zijn strakke lijf ziet er nog uit als in zijn topjaren en hij blijft verbazen. ,,Je lichaam goed verzorgen, knop om in je hoofd en je benen laten werken. Dat is het’’, verklaart Brands zijn geheim. ,,Ik heb er plezier in en ga hier nog wel een poosje mee door. Af en toe doe ik het tegenwoordig wel iets rustiger aan.’’

Volgens Brands is winnaar Scheltinga van de buitencategorie en dat beaamde nummer twee Brons. ,,Maar wat oliedom van Severin, ik zag het zo voor me gebeuren. Hoe kan hij verkeerd rijden, uitgerekend op de weg waarop hij altijd traint?’’ Achter nummer negen, Kortenhoever Ronald Langelaar, sprintte Manuel Vazquez om plek tien. ,,Ik had mijn dag, het ging super’’, hijgde Vazquez nadat hij Juriaan Galavazi uit Naarden nipt versloeg. Marleen Honkoop (Sliedrecht) won bij de dames. De Weespse Paula van der Pouw werd vierde.

Toen het ’s middags hevig begon te regenen en onweren boven het Gooimeer en de finish bij de Oostermeent, ging de organisatie in conclaaf. ’Wat doen we?’, vroeg de NTB-wedstrijdleider aan voorzitter Peter Korzelius. Buienradar meldde een piek om 14.20 uur en de wedstrijd supersprint was toen nog niet afgelopen. Bij bliksem boven het water zou de strijd gestaakt worden, luidde het besluit, maar uiteindelijk hoefde dat niet. Korzelius was opgelucht: ,,De sprint is de toekomst en voor deze jonge jongens had ik het heel erg gevonden als we hadden moeten afgelasten.’’

Weesper Tim Jacobs finishte als winnaar en voor zijn tweelingbroer Daan voelde de 43 seconden achterstand als een pak slaag. Machiel Ittmann uit Hilversum werd derde en liet en passant weten dat hij in augustus weer aan de hele triatlon van Almere gaat meedoen. Huizer Niek Heldoorn werd vierde.

Meer nieuws uit Sport Regionaal