Zo’n 20.000 Bussumers teleurgesteld

Alexander Poort
Bussum

„We hebben geen zin in ellenlange processen”, zegt wethouder Jan Franx over het afzien van de Veldweg en het Wilheminaplantsoen als locatie voor Bussum op IJs. Dat het hele evenement nu niet doorgaat betreurt hij. Betreurt de organisatie. „Maar volgend jaar gaat het zeker door”, roept iedereen om het hardst.

Dat Bussum op IJs een probleem zou worden dit jaar was al voor de fusie duidelijk. Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis van Bussum kon het evenement niet op de vaste plek op het Raadhuisplein plaatshebben. Daarover zijn de gemeente en Bussum op IJs al in januari in gesprek gegaan. Vervolgens is gekeken naar diverse andere plekken waar het dan eventueel wel door zou kunnen gaan.

Eigenlijk waren er twee favoriere locaties: Mariënburg, of het parkeerterrein aan de Veldweg. Allebei centraal gelegen. „Want we willen aan de centrumkant van het spoor zitten”, aldus Bussum op IJs. „We waren een eind op streek met Mariënburg”, laat wethouder Franx weten. „De eigenaar wilde meewerken, maar de huidige huurder gaf eind juni, begin juli aan het toch niet te zien zitten.” Daarna kwam dus de Veldweg in beeld. Nadat aanvankelijk de Ondernemersvereniging Gooise Meren enthousiast leek, bleek er toch iets te vroeg victorie gekraaid. Onder druk van een dreigende rechtszaak van onder meer Kruidvat besloot de gemeente het er niet op aan te laten komen en koos eieren voor haar geld. „Wij hebben altijd gedacht dat de ondernemers blij zouden zijn met Bussum op IJs, maar dat blijkt toch iets anders te liggen”, aldus de organisatie.

De laatste andere locatie voor Bussum op IJs die verder is onderzocht is het Wilhelminaplantsoen. Klachten van omwonenden en afspraken uit het verleden blokkeerden het schaatsfestijn daar. Ondertussen is de tijd te kort om nog een andere plek te vinden. Alleen al de aanleg van de benodigde infrastructuur, zoals elektriciteit, kost meer dan tien weken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.