Hilversum lijkt oranjegekte over te slaan

Café NulVijfenDertig heeft zondag weer een groot scherm.© Eigen foto

Het Hollands Klompenhuis op de Gooische Brink is er klaar voor.© Foto Marloes Kamer

Op de Bosdrift is één woning versierd.© Foto Marloes Kamer

Geen oranje tompouces bij bakkerij Burgt: „Die worden oud.”© Foto Marloes Kamer

In café The Guardian hangt morgen een groot scherm.© Marloes Kamer

1 / 5
Marloes Kamer
Hilversum

Het feit dat de Oranjevrouwen zondag voor het eerst in historie in de finale van het EK voetbal staan, lijkt Hilversum tot nu toe niet veel te doen.

Een enkeling loopt rond in een feloranje shirt, maar dat blijkt toeval. De nationale feestvreugde blijft vooralsnog op de achtergrond. Waar het centrum rondom finales van herenvoetbal vaak bont werd versierd met vlaggetjes en slingers, is daar nu geen spoor van te bekennen. Het echte feestje lijkt pas zondag te beginnen.

In sportzaak Sport2000 aan de Kerkstraat werden tot nu toe geen oranje sportshirtjes verkocht. Verkoopmedewerker Patrick Compter heeft zelfs niemand over het vrouwenvoetbal gehoord. „Het verschil tussen dames- en herenvoetbal is overduidelijk te merken”, zegt hij. Ook bij Perry Sport merkt het personeel niet veel van de finaleplaats. Er zijn geen oranje shirtjes verkocht, maar volgens een medewerkster wordt daar door de klanten ook niet om gevraagd.

Tompouces

Wie op zoek was naar oranje tompouces stoot zijn neus bij Bakkerij Burgt, naast Gooiland. „We zijn morgen gesloten omdat het zondag is. Helaas zijn tompouces alleen lekker als je ze dezelfde dag opeet, dus heeft het voor ons geen zin”, vertelt Anja Termeulen vanachter de kassa. „We hebben ze wel gehad bij eerdere wedstrijden van vrouwenvoetbal, maar nu komt het niet handig uit.”

De oranje kleur is ook nog niet overduidelijk te vinden bij feestwinkel Witbaard aan de Stationsstraat. Een medewerkster: „We hebben wel wat oranje producten, zoals slingers en schmink, maar die liggen verspreid tussen de andere spullen. Eigenlijk zou het best een goed idee zijn om hier een stelling of etalage aan te wijden. Daar hadden we nog niet over nagedacht.”

Hoewel de echte EK-koorts nog niet echt te vinden is, is er zondag alsnog een feestje te vieren. Supporters kunnen hun hart ophalen bij onder andere café The Guardian op de Groest, waar een groot scherm komt te hangen en de wedstrijd ook op kleinere schermen is te bekijken. Ook bij café NulVijfenDertig wordt de wedstrijd groots vertoond, net zoals tijdens de halve finale.

Het Stationsplein moet morgen het toneel van een groot oranjefeest worden. Voor een gratis evenement hebben café’s Shots, The Skiff en De Barbier handen ineengeslagen om de finale op het grote (bestaande) scherm te vertonen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.