Op wedstrijd met Pippa de poedel

Bram, de hond van Yvonne van Altena van hondenkapsalon in Soest scoort hoog in wedstrijden. Eind oktober 2015 gaat hij naar Italië en zal dan meedoen aan het WK.

Bram, de hond van Yvonne van Altena van hondenkapsalon in Soest scoort hoog in wedstrijden. Eind oktober 2015 gaat hij naar Italië en zal dan meedoen aan het WK.© Privécollectie

Petra Messelink
Soest

Wie kan het mooist zijn of haar hond knippen? Dat is een vraag die de jury op de wereldkampioenschappen hondentrimmen in het Italiaanse Verbania gaat beantwoorden. Natuurlijk hoopt Yvette van Altena, eigenaresse van hondenkapsalon Jimay in Soest, dat het in de individuele klasse haar Bram van 2,5 jaar zal worden. En ze hoopt dat Pippa, haar andere hond, op 24 oktober hoog zal scoren met het ABHB Trimteam.

Bram, een witte bichon frise, is goed te knippen. Dat is al gebleken in april in Denemarken, in mei in Duitsland en in het afgelopen weekend in Nederland (Wychen). Hij werd daar steevast eerste.

Met Pippa, haar zesjarige grote poedel zal het iets lastiger worden, want die doet in teamverband mee. Twee jaar geleden scoorde het team een 13e plaats. ,,We starten alle vier in een andere klasse. Je krijgt per team punten. Als een van de vier minder goed scoort, trekt dat meteen het puntensaldo omlaag. En je hebt ook te maken met de juryproblematiek’’.

Van Altena gaat met het vliegtuig naar de wedstrijd. Bram mag ze in de cabine bij zich houden in een reistas. Pippa moet ze van te voren afleveren, want die gaat in het ruim. ,,Dat is zo raar, je krijgt haar dan in Italië weer via de bagageband terug. De vorige keer vroeg ik meteen in het vliegtuig of ze haar wel ingeladen hadden, want zelf kan je dat niet in de gaten houden’’.

Op de eerste wedstrijddag start Van Altena individueel met Bram. De dag erna met Pippa. ,,’s Morgens moet je de hond heel goed uitlaten. Daarna is het wassen en föhnen en bij een poedel scheer je ook nog de voeten en de neus. Dat mag je vooraf doen. Als de wedstrijd begint, sta je met z’n allen in de ring. Je moet dan de hele hond knippen met de schaar en de kam. Het gaat bij deze wedstrijd puur om de uiterlijke verzorging. Een poedel heeft bijvoorbeeld veel lijnen en veel voorborst. Je moet die borst echt rondknippen. Poedels staan hoog op de benen, maar je moet ze redelijk vierkant knippen. Dat doe je ondermeer door de billen en de onderkant kort te houden. Het gaat ook om de symmetrie. Je krijgt 2,5 uur de tijd. Elke hond wordt nagejureerd. Ze meten zelfs na of je het echt symmetrisch hebt gedaan’’.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.