Babbeltrucs in Gooi door nep-agenten
De politie heeft de afgelopen dagen via social media een aantal keren gewaarschuwd voor criminelen die met een zogenaamde ’babbeltruc’ mensen proberen te misleiden en te beroven. De truc die vrijdagmiddag werd toegepast op diverse plekken in Blaricum, Laren en aan de Hendrick de Keyserlaan in Hilversum: verdachten deden zich voor als politieagent of beveiliger en troggelden op die manier geld van mensen af.
Hoeveel mensen uiteindelijk slachtoffer zijn geworden van deze criminelen kan de politie nog niet zeggen.
Klusjesmannen
Ook waarschuwt de politie voor klussende oplichters in het Gooi en de Vechtstreek. De groep malafide klussers zou afkomstig zijn uit Ierland en heeft al diverse slachtoffers gemaakt.
Zo moest begin juni in Kortenhoef een bejaard echtpaar onder lichte druk meer dan 10.000 euro betalen voor werkzaamheden zoals het vervangen van voegen van de woning en het vernieuwen van de regenpijp. Deze zogenaamd noodzakelijke klussen werden nooit afgemaakt.
Een bejaarde man uit Bussum betaalde de groep diezelfde maand 20.000 euro voor het opknappen van zijn tuinpad. Ook werd een vrouw in Bussum opgelicht. Ze deed een aanbetaling voor het vervangen van dakpannen, maar de klussers kwamen daarna nooit meer opdagen.
Duizenden euro’s
De politie schetst de gang van zaken als volgt: ’De oplichters lopen deuren af om hun diensten aan te bieden, zoals het schoonmaken of renoveren van de gevel of dak, ophogen van de oprit of de voortuin en andere tuinwerkzaamheden.
Bewoners wordt verteld dat bijvoorbeeld hun dak of tuin onderhoud nodig heeft. Gaandeweg de werkzaamheden ontdekken de klusjesmannen steeds meer gebreken.
Ook die moeten gerepareerd worden, zo dringen de mannen aan. En daar staat uiteraard een extra rekening tegenover. Bij het innen van die hoge bedragen, komen de klusjesmannen soms dreigend en intimiderend over.
Honderden en soms zelfs duizenden euro’s verder blijkt dat er helemaal geen reparaties nodig waren en zijn er nauwelijks of geen werkzaamheden uitgevoerd en vervolgens worden de slachtoffers hoge rekeningen gepresenteerd die contant betaald moeten worden. Ook wordt het werk dikwijls niet afgemaakt of wordt er erg slechte kwaliteit geleverd.’
Afspraken
De politie adviseert om niet in zee te gaan met deze vaak Engelssprekende klussers, die zich spontaan melden en zich zeer opdringerig gedragen.
De politie raadt iedereen aan voor werkzaamheden vooral met een erkend bedrijf in zee te gaan en alle afspraken vooraf op papier te zetten. Als er sprake is van intimidatie of oplichting, adviseert de politie om direct 112 te bellen, signalementen en kentekens te noteren.