Ggz voor 191 Gooise kinderen in gevaar

Henk Runhaar
Hilversum

Ggz-instelling Dokter Bosman, actief in 140 Nederlandse gemeenten, ligt op ramkoers met Regio Gooi en Vechtstreek. Door ’kafkaiaans’ gedoe is de ambulante geestelijke gezondheidszorg voor 191 Gooise kinderen in gevaar, stelt directeur Michiel Bosman.

Het gaat mis omdat pas ná de behandeling mag worden gedeclareerd. ,,Dat betekent acht tot tien maanden voorfinancieren. Ik heb 280 medewerkers, dat lukt niet.’’De Gooise gemeenten eisen dat Dokter Bosman in 2015 betaalde voorschotten terugbetaalt. ,,De inkoopstrateeg, niet lachen, wilde niet dat ik met een wethouder zou praten. En al helemaal niet met de pers. Ook dreigde hij met een incassobureau.’’

Bosman stuurde donderdag een schriftelijke noodkreet aan Gooise zorgwethouders. ,,Per direct stoppen met de zorg aan 191 kindertjes de enige manier om betaald te worden. De verantwoordelijkheid ligt sinds 2015 bij de gemeenten. Ambtenaren zijn gauw op hun teentjes getrapt, merk ik overal. Het komt telkens goed als de politiek ingrijpt.’’

De Gooise wethouders zijn ’verbaasd’ over de actie van Bosman en ’betreuren’ zijn toon. Klanten van Dokter Bosman hoeven niet in de rats te zitten, benadrukt regiowoordvoerder Onno Aerden. Desnoods worden andere aanbieders ingeschakeld om het Bosman-bestand over te nemen.

Aerden wijst erop dat Bosman in het Gooi een kleine speler is. De andere 129 in deze regio actieve aanbieders van jeugdzorg betalen de voorschotten netjes terug. Bosman is uitgenodigd voor een gesprek met Gooise wethouders, donderdag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.