Premium

Kardinale punten voor Zuidvogels tegen HZVV

Kardinale punten voor Zuidvogels tegen HZVV
Zuidvogels-aanvoerder Ricardo Tat glipt langs een tegenstander van HZVV.
© Foto Studio Kastermans
Huizen

Nog altijd hebben de voetballers van Zuidvogels een gerede kans om zich straks in mei te verzekeren van nog een jaartje hoofdklasse.

Door de 3-1-overwinning op HZVV wordt zo langzamerhand wel duidelijk dat er zes ploegen gaan strijden om onderin uit de prut te blijven. Twee teams gaan rechtstreeks naar de eerste klasse, twee ontvangen een ticket voor de nacompetitie en bij twee clubs zullen de handen omhoog gaan.

Het vervelende is dat de situatie aan de onderkant van de ranglijst wel heel erg ondoorzichtig begint te worden. De verschillen in het aantal gespeelde wedstrijden zijn soms groot. Zuidvogels kwam bijvoorbeeld al vier keer meer in actie dan de nummer voorlaatst NSC Nijkerk. Dus is het onduidelijk wat de voorsprong van zes punten exact waard is.

Het zijn zorgen voor morgen, zaterdag was er vooral opluchting over de drie terecht gewonnen punten. Want over negentig minuten was Zuidvogels de verdiende winnaar. De rood-groenen van trainer Juan Fernandez Coto hielden met de strakke en koude wind in het gezicht in de eerste helft vooral tegen en bij de enige kans die de thuisploeg kreeg sloeg Zuidvogels genadeloos toe. Na rust voetbalden de gastheren beduidend beter dan de matige Drentse tegenstander.

„Ontzettend belangrijk, deze overwinning”, wist ook aanvoerder Ricardo Tat. „En wij hadden er meer recht op dan HZVV. De eerste helft was het heel moeilijk voetballen met die straffe wind tegen. Het was zaak om niets weg te geven en dat hebben we prima gedaan.” Woorden die centrale verdediger Richard Gooijer onderschreef. „Het was echt heel lastig met die wind. Opbouwen was nauwelijks mogelijk. Dus inderdaad, niks weggeven was het doel. En dat lukte.”

Voor de toeschouwers - en dat waren er gezien de weersomstandigheden niet veel - ontspon zich een heel matige eerste helft. HZVV had wat vaker de bal, maar wist zich er eigenlijk geen raad mee. Zuidvogels werd nauwelijks gevaarlijk, maar stond halverwege toch met 1-0 voor. De vervanger van de aan zijn knie geblesseerde spits Danny Roozendaal (vandaag wordt een scan gemaakt van het gewricht) Niels van der Zaal kreeg plotseling een kans, die hij koeltjes verzilverde.

Na de hervatting had Zuidvogels het windvoordeel en werd er bij vlagen heel aardig gecombineerd. Eerst moesten de Huizers overigens nog wel een tegenvaller incasseren, want na ruim een uur werd het 1-1 via Jan Hup. De defensie van Zuidvogels keek wat passief toe. Doelman Frank Mol leek diens houdbare inzet over de lat te tillen, maar de bal zakte toch wat eerder naar beneden.

Het antwoord van Zuidvogels volgde onmiddellijk. Hidde van Erkel ramde de bal van een meter of twintig binnen. De 3-1 kort voor tijd was een co-productie van twee invallers. Wouter van den Berg verzorgde de assist, Stephan Campbell rondde af.

Meer nieuws uit Sport Regionaal