’Hilversum met Weesp/Wijdemeren’

Eddie de Paepe
Hilversum

Hilversum, Wijdemeren en Weesp moeten intensief gaan samenwerken. Dit is een van de zeven aanbevelingen van Hannie te Grotenhuis en Geert Jansen in hun advies over de bestuurlijke toekomst van het Gooi en de Vechtstreek.

Grotenhuis en Jansen, in de arm genomen door de provincie Noord-Holland, presenteerden dinsdagmiddag de uitkomsten van hun onderzoek. Een van de opvallendste aanbevelingen is, dat de samenwerking tussen Stichtse Vecht, Wijdemeren en Weesp niet verder moet worden geïntensiveerd. ,,Wijdemeren en Weesp versterken hun bestuurskracht door intensieve samenwerking met Hilversum.’’

De mediastad blijft, in de ogen van de onderzoekers, voorlopig zelfstandig. Dit is niet vrijblijvend. Hilversum moet zich ’als een aantrekkelijke en op een gelijkwaardige samenwerking gerichte partner’ van Wijdemeren en Weesp aanbieden. Verder moet Hilversum - met steun van de provincie - zijn positie als centrumgemeente ’ten volle innemen’. Het dorpen en kleine kernenbeleid (waar Stichtse Vecht door Weesp en Wijdemeren om wordt geroemd) moet in de hele regio worden ingevoerd.

Dat Bussum, Muiden en Naarden per 1 januari 2016 fuseren, komt niet als een verrassing. De onderzoekers noemen het BEL-samenwerkingsverband ’niet-vrijblijvend’. Dit vormt namelijk de opmaat voor een mogelijke fusie tussen de drie over drie of vier jaar, dan wel een opgaan in een nog grotere nieuwe gemeente op de langere termijn.

Grotenhuis en Jansen pleiten verder voor een grotere rol van de provincie bij allerlei ontwikkelingen in de regio. Ook moeten de gemeenten een toekomstvisie voor het Gooi en de Vechtstreek opstellen, gevolgd door een ’ontwikkelingstrategie’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.