’Hilversum sloopt icoon uit de omroepgeschiedenis’

Jurgen Swart
Hilversum

De sloop van de voormalige KRO-studio aan de Emmastraat in Hilversum is in ieder geval voorlopig uitgesteld.

De bestuursrechter in Utrecht ontdekte een formeel foutje in de vergunning waardoor de rechtszaak over dit rijksmonument zeker zes weken stil ligt.

Op de plek waar de omroep de KRO ooit was gevestigd, verleende de gemeente Hilversum een vergunning voor een complex dat in ieder geval uit 85 woningen bestaat en met een parkeergarage. Voor die nieuwbouw moeten veel van de huidige bebouwing tegen de grond. Dat zijn rijksmonumenten.

De Historische Kring Hilversum en een grote groep omwonenden stonden op hun achterste benen.

De Rijksdienst gaf een negatief advies, maar de welstandscommissie van de gemeente keurde de plannen goed want ze passen binnen het bestemmingsplan. Daarop stapte de buurt en de Historische Kring naar de rechter. ,,Hilversum noemt zich mediastad maar een icoon uit de omroepgeschiedenis wordt gesloopt’’, betoogden de klagers.

De gemeente vindt het een goed idee. De boel verpauperde en het gras werd niet gemaaid. Het gebouw wordt al twintig jaar niet gebruikt aldus de gemeente. De KRO, de laatste gebruiker is in 1996 vertrokken.

Er is lang met de projectontwikkelaar onderhandeld en nu ligt er een plan waar de gemeente gelukkig mee is. De gemeente had ook een foutje gemaakt. Het besluit was niet op de juiste manier gepubliceerd. De rechter oordeelde dat de vergunning juridisch gezien niet bestaat.

Uitspraak over zes weken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.