Kamervragen over boerenblokkade Eemnes

Politie checkt de inzittenden van de 'verdachte' auto in de polder bij Eemnes. foto Caspar Huurdeman

Politie checkt de inzittenden van de 'verdachte' auto in de polder bij Eemnes. foto Caspar Huurdeman

Henk Runhaar
Eemnes

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch verwondert zich zeer over de boerenblokkade in de polder bij Eemnes. Hij stelt Kamervragen over de actie aan minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie.

Volgens Marcouch zou het wel eens kunnen dat de Eemnesser boeren discrimineren door drie Marokkaanse jongens in een auto verdacht te vinden. ,,Deelt u deze mening? Zo nee, hoe moeten opmerkingen als 'Drie Marokkaanse jongens die daar maar staan met hun auto. Dat is verdacht' of verwijzingen naar het offerfeest en schapendiefstal dan wel worden geduid?'' Het Kamerlid baseert zijn vragen op het artikel 'Schapen stelen in Eemnes? Vergeet 't maar' dat vorige week in De Gooi- en Eemlander werd gepubliceerd.

Marcouch stelt dat het gaat om ongefundeerde verdachtmakingen door de boeren. ,,Konden de boeren op enige manier aannemen dat de jongens uit waren op het stelen van schapen, diefstal van gereedschap of in het donker meisjes opwachten?''

De reactie van de politie, de de boeren prijst om hun burgerzin en de polderblokkade een probaat middel vindt, doet de wenkbrauwen fronsen bij Marcouch. Hij wil weten hoe Van der Steur hier tegenaan kijkt. De minister moet burgemeester Roland van Benthem op met matje roepen 'over de wijze waarop in zijn gemeente een groep agrariërs zich meent te moeten bemoeien met de openbare orde en veiligheid'.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.