Argentijnse passie in Hilversum en Weesp

Ensemble Tango Aliado.

Ensemble Tango Aliado.© Foto PR

Josée Zuiver
Hilversum

De Argentijnse tangomuziek is in Nederland vooral populair geworden door het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima. Toen Carel Kraayenhof het onvergetelijke ’Adiós noniño’ speelde, hield Máxima het niet droog.

Haar legendarische traan heeft de tangomuziek bij ons voorgoed op de kaart gezet.

Er zijn in Nederland verschillende bandoneonspelers. Een van hen is Gert Wantenaar. Hij geeft met zijn ensemble Tango Aliado twee concerten in de regio, vrijdag in het Stadhuis in Weesp en zaterdag in de Kapel in Hilversum.

„De tango heeft enorm veel expressie”, vertelt Wantenaar. „Het is zeer ritmische muziek waarop goed gedanst kan worden. Als de tango wordt gezongen, is de tekst altijd droevig, dramatisch zelfs. Het is muziek met veel diepgang die niet zomaar achteloos gespeeld kan worden. We spelen natuurlijk ook ’Adiós noniño’. Voor zover de ruimte het toelaat, mogen de concertgangers een tango meedansen.”

Ongebruikelijk

Ensemble Tango Aliado bestaat naast Wantenaar uit Françoise van Varsseveld (viool), Mariken Zandvliet (piano) en Lucas Stam (cello). Die bezetting is niet gebruikelijk bij het spelen van tangomuziek. Wantenaar: „De tango werd oorspronkelijk vooral gespeeld met een bezetting van twee violen, twee bandoneons, bas en piano. Voor ons ensemble maak ik altijd speciale arrangementen. We zijn alle vier klassiek opgeleid maar hebben een passie voor de Argentijnse tango. In 2008 hebben we Tango Aliado opgericht, nadat we op het eindexamen conservatorium van Françoise twee werken van Astor Piazzolla hadden gespeeld.”

Wantenaar speelt vanaf zijn achtste accordeon en studeerde af op klassiek accordeon. Hij speelt onder andere in het Malando Orkest waar hij steeds meer de bandoneon inzet vanwege de bijzondere klank.

De bandoneon is een harmonica-achtig instrument dat in de negentiende eeuw werd ontwikkeld door de Duitser Heinrich Band. Rond 1880 kwam de bandoneon in Argentinië en ontwikkelde zich tot het kenmerkende instrument van de Argentijnse tango.

De droevige klank, daar zijn de Argentijnen gek op volgens Wantenaar. „De bandoneon is niet gemakkelijk bespeelbaar, alle knopjes zitten in een niet-logische volgorde naast elkaar, ongeveer zoals de letters op een typemachine. Bovendien heeft elke ingedrukte knop twee verschillende tonen, afhankelijk of je de balg uittrekt of induwt.”

Op het programma staat muziek van Argentijnse componisten als Piazzolla, Pugliese en Troilo. Naast tango’s worden ook milonga’s uitgevoerd. Wantenaar: „Een milonga is sneller en luchtiger dan de tango. Door de combinatie ervan krijg je een mooie afwisseling.”

Het concert in Stadhuis Weesp begint vrijdag om 20.15 uur, in de Kapel in Hilversum zaterdag om 15.30 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.