De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Joyce Huibers

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Beuk mee tijdens het metalfestijn Krachtstroom in Hilversum, laat je meenemen terug in de tijd met de voorstelling ’De Gouden Jaren’ in Baarn of luister naar de lezing van Thomas Ross in Beeld en Geluid.

Muziek

Krachtstroom

Liefhebbers van Within Temptation of andere ’female fronted’ metal kunnen vrijdagavond 27 januari hun vingers aflikken bij De Vorstin in Hilversum. Vier minder bekende bands staan te dringen om beter, harder, melodieuzer en serieuzer werk te maken van gierden gitaren en donderende drums. Het gaat om de bands Paper Doll Decay, Beyond God, Circle Unbroken en End of Dream (foto). De dames zwaaien dus de scepter tijdens deze editie van metalfestijn Krachtstroom. De heren aan hun zijde zorgen voor het betere beukwerk. Krachtstroom begint om 20.30 uur.

Cabaret

Vrouw-zijn

’Op en top vrouw’ is een christelijke kleinkunstproductie voor en door vrouwen. Met liedjes als ’de bevallingblues’ en ’single’ komen de leuke, maar ook minder leuke kanten van het vrouw-zijn aan bod. Het gezelschap is uitgenodigd door de vier kerken aan de Dijk in Loosdrecht voor twee voorstellingen op zaterdag 4 februari in het Wijkgebouw aan de Eikenlaan. Alleen voor de middagvoorstelling om 15.30 uur zijn nog kaarten te bestellen via www.opentopvrouw.nl.

Presentatie

Congo

Zijn er overeenkomsten tussen het Almeerse Weerwater en Lac Télé in Congo? Wie de presentatie van schrijver en avonturier Redmond O’Hanlon bijwoont woensdag 1 februari om 20.00 uur in de nieuwe bibliotheek van Almere Stad, krijgt het antwoord te horen. In deze tweede bijeenkomst uit de serie ’De Almere Verhalen’ laat O’Hanlon iedereen kennismaken met zijn ontdekkingstochten door het Afrikaanse Congo en Almere. Als de Brit over dieren en mensen mag vertellen, dan is hij op zijn best.

Theater

Gouden Jaren

Het ligt nog niet eens zo ver achter ons, de tijd dat de kolenkachel het huis stoffig maakte, dat we luisterden naar radio Luxemburg en belden bij de buren. Onder andere Cor Bakker en Danny Malando nemen bezoekers vrijdag 3 februari om 20.15 uur in Theater de Speeldoos in Baarn mee terug in de tijd in een kijk- en luisterprogramma ’De Gouden Jaren’. Aan de hand van beelden uit het Polygoon Bioscoopjournaal en liedjes uit de jaren ’50, ’60 en ’70 verzorgen ze een muzikale reis langs ’memory-lane’ waarin vader de pijp stopte en moeder de sokken.

Lezing

Geruchten

Zijn nieuwste boek ’De Onderkoning van Indië’ staat zondag 29 januari centraal in de lezing die thriller-auteur Thomas Ross geeft in Beeld en Geluid in Hilversum. Hierin stelt Ross de hardnekkige geruchten centraal over Prins Bernhard die, kort na WOII, plannen zou hebben gehad voor een machtsovername in Nederlands Indië. Kaarten voor deze lezing die om 10.30 uur begint, kosten 7,50 euro. Meer informatie op www.beeldengeluid.nl.

Jeugd

Pompelepoen

Uit een zachte grote pompoen steken twee voeten. Ze zijn van Pompelepoen, het wortelvrouwtje dat in de pompoen woont. Op een dag komt op wonderbaarlijke wijze het wezentje Bo in haar leven. Pompelepoen moet voor hem zorgen en dat is leuk, maar ook lastig. ’Wie komt er in mijn huisje’ van Ellen Smets is een zachtaardige familievoorstelling met poppenspel, dans en clownerie voor kinderen vanaf 2 jaar. Zondag 29 januari om 10.00 uur te zien in Theater de Speeldoos in Baarn.

Muziek

Desalniettemin

In zijn voorstelling ’Desalniettemin’ bezingt Theo Nijland de weerslag van grote maatschappelijke gebeurtenissen op ons kleine mensen. Hij zet ramen en deuren wijd open en tilt soms een putdeksel op om de stank juist vrijelijk naar buiten te laten stromen. Want zijn wij zelf immers niet vaak de aanstichters van het kwaad dat wij vrezen? Zondag 29 januari om half vier speelt Nijland deze voorstelling in het Rosa Spier Huis in Laren. Nijland won twee keer de Annie M.G. Schmidtprijs en onlangs de Groenman-taalprijs. Hij weet in alle eenvoud, gezeten aan de vleugel, zijn publiek een avond of middag te raken met zijn liedjes.

Muziek

Kwintet

In Hotel Restaurant Bellevue in Blaricum treedt zondagmiddag 29 januari om half drie het kwintet Eemjazz op. Het vijftal bestaat uit Peter Ivan (cornet, bugel, fluitje), Frits Armbrust (klarinet, saxen), Hansje Armbrust (gitaar, zang), Hans Rombouts (bas) en Peter den Boer (drums, zang, presentatie). Nooit oorverdovend en soms zelfs fluisterzacht brengt Eemjazz een repertoire van swing, ballads, latin en 100 jaar hits.

Film

Best of Idfa

Liefhebbers van documentaires kunnen zaterdag 28 januari hun hart ophalen in Filmtheater Hilversum. Dan worden vier hoogtepunten en prijswinnaars van het afgelopen Idfa vertoond. Op het programma staan vanaf 13.30 uur ’Nowhere to hide’, een ooggetuigenverslag van een Iraakse verpleegkundige en familievader die moet vluchten voor IS. ’The Grown-Ups gaat over vier Chileense volwassenen met Down die klaar zijn voor het echte leven, maar hun omgeving niet. ’Close Ties’ is een liefdevol portret van een kibbelend echtpaar dat alle stormen lijkt te hebben overleefd en de beelden in ’Plastic China’ vertellen een universeel verhaal over sociale ongelijkheid. The best of Idfa on tour wordt zondag 19 februari en 5 maart herhaald.

Expositie

Dieren

Kunstenares Britt Kleiberg wordt al haar hele leven geïnspireerd door dieren. Tot 1 maart zijn in shop-in-shop Lab. in de Laanstraat in Baarn haar kleurrijke doeken te zien waarop olifanten, ijsberen, toekans en gecko’s de hoofdrol spelen. Achter vrijwel ieder schilderij gaat een verhaal schuil. Zo ageert ze met ’Het vosje in de sneeuw’ tegen de bontindustrie en heeft ze de bekende ijsbeer Knut in zijn oorspronkelijke omgeving vastgelegd om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.