Natuurgebied Gijzenveen bij Bussum klaar voor gebruik

De eerste gebruikers van Gijzenveen: twee Canadese ganzen. Foto Studio Kastermans

Tamar de Vries
BussumHilversum

Na vijf maanden ploeteren met aarde is het klaar: het 9,5 hectare metende natuurgebied Gijzenveen tussen de Hilversumse Meent en Bussum.

Bovendien is er een interessante bijvangst gedaan: er werd ontdekt waar een vroeger fort stond dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het wordt Werk I aan de Koedijk genoemd en is zichtbaar gemaakt door middel van een gracht en een wal waar je overheen kunt lopen. Kleine stokjes in het water geven dinsdag - een dag voor de feestelijke opening - aan waar vroeger de houten beschoeiing van het fort was.

Het gebied is in de afgelopen maanden afgegraven door opgebrachte voedselrijke aarde te verwijderen. Gijzenveen vormt de (wandel)verbinding tussen het Spanderswoud, Franse Kampheide, via Zanderij Cruysbergen en Koeienmeent naar het Naardermeer.

De Gooi- en Eemlander kreeg dinsdag onder leiding van Poul Hulzink, hoofd terreinbeheer van het Goois Natuurreservaat (GNR), al vast een rondleiding op het terrein. ,,Hé, een grote bonte specht'', stelt Hulzink vast als hij het anderhalf seconde durende geroffel hoort bij betreding van Gijzenveen. Vogels en wandelaars hebben het terrein duidelijk al ontdekt.

De planten doen er uiteraard langer over. ,,Het landschap verandert van saai groen naar zanderig met plantensoorten die zich er thuis voelen, zoals gentiaan, zonnedauw en wollegras'', vertelt Hulzink. Gijzenveen heeft straks zowel natte als droge natuur. Dat komt door het kwelwater dat van de hoog gelegen zandgronden afkomt en niet wegzakt door de aanwezigheid van veengrond. ,,Op het Gijzenveen komt begrazing'', vertelt de GNR-beheerder. We denken aan schapen en, of runderen. Omdat ze allebei op hun eigen manier grazen, wordt het terrein gevariëerder.''

De vondst van Werk I aan de Koedijk was niet helemaal een verrassing. ,,Van oude kaarten van defensie wisten we dat er vanaf 1878 aan een fort was gebouwd. Het is geen stenen fort zoals Fort Werk IV in Bussum, maar er zijn aarden wallen gemaakt om het gebied in paraatheid te brengen'', zegt Hulzink. ,,Het was eigenlijk een namaakbatterij. Het gebied is in 1928 met de grond gelijk gemaakt.''

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.