Keuze voor Icedôme Almere na uitstel nog niet zeker

Keuze voor Icedôme Almere nog niet zeker.

Patrick van den Hurk

De definitieve keuze voor de nieuwe schaatshal in Nederland is uitgesteld naar 8 augustus. Dat hebben de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOCNSF zaterdag gemeld. Aanvankelijk zou komende maandag officieel gemeld worden welke hal de nieuwe nationale trainings- en wedstrijdaccommodatie wordt.

Deze week lekte uit dat de keuze op Icedôme in Almere zou zijn gevallen. Die hal kreeg de voorkeur boven een nieuw Thialf in Heerenveen en het TranSportium in Zoetermeer. Vervolgens kwam er van alle kanten steun voor de Friese schaatstempel Thialf. Onder anderen schaatser Sven Kramer en turner Epke Zonderland lieten blijken dat in hun ogen Heerenveen met een nieuw Thialf het Nederlandse ’schaatsmekka’ moet blijven.

De KNSB en NOCNSF hebben nu accountantskantoor Ernst&Young ingeschakeld. Dat bureau gaat de financiële haalbaarheid, exploitatie en solvabiliteit van de drie partijen onderzoeken. Beide sportorganen blijven wel achter de keuze voor Icedôme staan. „Op basis van de weging van alle aspecten en de voor de commissie beschikbare informatie zou het initiatief van Almere als beste gewaardeerd moeten worden”, zo staat in de verklaring.

De definitieve gunning wordt vervolgens, na een bezwaarprocedure van een week, op 15 augustus verleend. De bedoeling is dat het nieuwe topsportcentrum aan het begin van het seizoen 2016-2017 is opgeleverd.

KNSB-voorzitter Doekle Terpstra geeft toe dat er aanvullende informatie, met name op financieel gebied, nodig is. „Het gaat om grote belangen. We willen maximale zekerheid en zorgvuldigheid en gaan met onze besluitvorming niet over één nacht ijs.”

André Bolhuis, voorzitter van NOCNSF, kan zich vinden in het uitstel. „Het KNSB-bestuur heeft vandaag een verstandig besluit genomen. Ook wij hebben behoefte aan meer informatie.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.