Ferry Weertman winnaar op ’Waves’

Ferry Weertman krijgt na zijn gouden race zoenen van zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo.© FOTO Marcel Tabbers

Marcel Tabbers
Hoorn

’Als het golft, golft het goed. Niet te stuiten, niet te sturen. Duurt het dagen, duurt het uren, als het golft dan golft het goed.’ De songtekst van De Dijk was zondag zeker van toepassing op de race van Ferry Weertman in het Markermeer tijdens het Europees kampioenschap openwaterzwemmen. De 23-jarige Naarder prolongeerde zijn Europese titel van twee jaar geleden op de olympische afstand over 10 kilometer (1.55,20 uur) en tankte daarmee een gezonde dosis zelfvertrouwen voor de wedstrijd in Rio.

In zijn column voor deze krant had Weertman enkele weken geleden de lezers een tip meegegeven om een liedje uit je hoofd te leren als je een heel eind moet zwemmen. De Dijk werd het niet. „Het was Waves van Mr. Probz.” Misschien was de opbouw van het lied wel kenmerkend voor het wedstrijdverloop. Een rustige start en op het eind wat meer ’uptempo’. Weertman: „De derde ronde was erg snel. Daarna nam ik een beetje rust, waardoor de boel vertraagde. Het was stilte voor de storm, want op het eind waren er zes, zeven concurrenten die allemaal konden winnen. Vooral Marc Antoine Olivier daagde me uit. Hij zat in mijn armslag, dus toen ben ik maar aan de andere kant gaan liggen. Ik had niet zo’n eindsprint verwacht. Daarom ben ik extra blij dat ik op deze manier de winst heb gepakt.”

Het winnen voor eigen publiek was ’heel speciaal’ voor de kersverse Europees kampioen. „Normaal gesproken ben ik altijd in het buitenland. Dat is vaak te duur om naar toe te gaan voor mijn familie. Gelukkig konden die nu eens dicht bij huis een mooie overwinning van mij zien. Dat gold trouwens ook voor al het andere publiek. Wat een prachtige aanmoedigingen kwamen er van de kant af zeg. Prachtig.” Voor de fotografen was de knuffel van zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo hét moment.

De aftrap van het EK had voor Weertman dus niet beter kunnen verlopen. Om dit dan juist in eigen land, in Hoorn, te realiseren, maakte het extra bijzonder. Zijn ’interlandcarrière’ startte immers in 2010 in de West-Friese plaats tijdens de Europees jeugdkampioenschappen waar hij 26ste werd op de 5000 meter vrije slag.

De race van zondag gaf op een andere manier ook zelfvertrouwen. „De omstandigheden zijn vergelijkbaar met Rio. Zeker wat betreft de watertemperatuur. Het is daar namelijk winter. Ook de golven zijn daar aanwezig. Dat heb ik gemerkt toen we daar gingen trainen vorig jaar.”

Dinsdag komt Weertman nog uit op de 5000 meter vrije slag time-trial, een soort ’tijdrit’. Het zal de laatste officiële wedstrijd zijn die Weertman zwemt voor zijn race in Rio tijdens de Olympische Spelen. Dinsdag 16 augustus gaat de zwemmer van De Otters/Het Gooi om 8.00 uur plaatselijke tijd op de Copacabana te water met 24 andere deelnemers op de 10 kilometer.

Achter Weertman werd de Brit Jack Burnell op exact een seconde tweede voor de Fransman Marc Antoine Olivier, die dezelfde tijd toegewezen kreeg van de jury. Marcel Schouten, Weertmans trainingsmaatje in Eindhoven bij het NTC, werd negende in 1.55,25 uur en Pepijn Smits werd zestiend in 1.55,29 uur.

Meer nieuws uit Sport Regionaal