Wegpiraat Laren moet agent betalen

Estella Heesen
Laren

„Het heeft iets weg van wegmisbruikers. Dit kan echt niet door de beugel.” Dat zei de politierechter in Lelystad maandagochtend streng tegen de 27-jarige Shane van B. uit Nijkerk die op 1 juli 2014 op de Eemnesserweg in Laren tijdens een verkeerscontrole bijna een politieagent onderste boven reed toen deze hem maande te stoppen.

„U had geen zin in een bekeuring en dat was bijna ten koste gegaan van de gezondheid van deze man die zijn werk doet.”

De rechter veroordeelde Van B. tot een werkstraf van 80 uur en vier maanden voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. De wegpiraat moet de agent vijfhonderd euro smartengeld betalen.

De officier van justitie eiste honderd uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. De straf had hoger kunnen zijn als justitie de zaak eerder voor de rechtbank had gebracht.

Het feit is inmiddels 3 jaar geleden gebeurd. Waarom het zolang geduurd heeft met deze toch zeer simpele zaak werd niet duidelijk.

De jongeman reed die dag zonder rijbewijs toen hij de agent midden op de weg zag staan. Hij haalde eerst zijn voet van het gaspedaal, maar bedacht zich en gaf gas. Van B.:„In een split second dacht ik. O nee, niet weer een bekeuring. Ik had er al heel veel. Echt stom natuurlijk.”

Hij verklaarde dat het echt niet zijn bedoeling is geweest de man te raken. De agent zou volgens hem ruimte genoeg hebben gehad. Maar de agent verklaarde dat hij zou zijn weggesprongen.

Een getuige bevestigde dit. De auto zou op een meter afstand met tenminste 30 km per uur langs hem heen gereden zijn. Honderd meter later reed Van B. in een fuik en kon hij worden aangehouden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.