’De Vorstin heeft meer nodig dan alleen maar geld’

De Vorstin in Hilversum.© Archief Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

Poppodium De Vorstin kampt met een zwakke eigen identiteit, een zwakke relatie tot promotoren en te hoge kosten ten opzichte van de omzet.

Dat concludeert onderzoeksbureau Thaesis in het definitieve rapport over het functioneren van De Vorstin. De komende maanden worden gebruikt als transitieperiode. Het onderzoek werd uitgevoerd om tekorten als in 2015 en daarvoor in de toekomst te voorkomen. Exploitatieverliezen zijn in 2016 tot op heden niet toegenomen.

Expertteam

Thaesis maakte voor het onderzoek onder andere gebruik van externe experts. Onder hen Mark Minkman (directeur van het Amsterdamse Paradiso), Fons van Iersel (oprichter van het Tilburgse poppodium 013) en Gea Mulder (promotor van jonge bands). Een greep uit de conclusies leert onder andere dat de ’brede programmering’ leidt tot een zwakke identiteit van het Hilversumse poppodium. Het huidige bestuur is volgens Thaesis tot op heden niet in staat die koers te wijzigen. Thaesis adviseert het bestuur dan ook kritisch naar het eigen functioneren te kijken. „De Vorstin beschikt over een middelgroot podium. In combinatie met de ontwikkeling in deze sector beperkt de schaalgrootte de mogelijkheden om bekende namen te programmeren”, staat in het rapport.

Concurrentie

Volgens Thaesis is de leeftijdssamenstelling in Hilversum kansrijk, maar zorgen Amsterdam en Utrecht voor sterke concurrentie. „De inzet van promotoren heeft onvoldoende geleid tot het creëren en onderhouden van een goede relatie, hierdoor wordt het onderspit gedolven ten opzichte van vergelijkbare podia.” De financiële problemen van het poppodium, al langer bekend, worden hoofdzakelijk veroorzaakt door ’activiteitenkosten en personeelskosten’. „De Vorstin schrijft sinds de start structureel rode cijfers. De inkomsten zijn afkomstig uit subsidiebaten (36%) en gebruikersinkomsten (64%).” Het aantal bezoekers nam tussen 2011 en 2014 echter niet toe, waardoor ’de exploitatie onder druk is komen te staan’.

Positie versterken

Er zijn volgens Thaesis en de gemeente Hilversum twee mogelijke oplossingen om het poppodium weer draaiende te krijgen. Thaesis en Hilversum hebben een voorkeur voor ’het versterken van de financiële en inhoudelijke positie’ van De Vorstin. Onderdeel daarvan is een financiële investering van de gemeente Hilversum ’die tekorten uit het verleden dekt, het door De Vorstin overnemen van de inventaris en installaties mogelijk maakt en voorzienbare toekomstige tekorten voorkomt’. Samenwerken met, of overname door, een ander poppodium is niet kansrijk. „Daarvoor is het profiel van De Vorstin niet scherp genoeg.” Het bestuur van De Vorstin noemt ’de ferme conclusies nauwelijks geschraagd door feiten’.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.