Sproeialarm voor gemeenteperk

Gemeenten, zoals Huizen op de foto, besproeien selectief het openbaar groen dat door extreme droogte naar water snakt.© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden

Joyce Huibers en Annemarie de Jong
Hilversum

Grote zorgen bij inwoners van het Gooi over verdroogd gemeentegroen. ,,Maar we komen niet altijd water geven”, zegt toezichthouder Renee Uijtjens van de gemeente Hilversum.

De telefoon staat roodgloeiend bij de afdeling ’Groenbeheer en onderhoud’. ,,Mensen vragen of we beplanting water komen geven.” Na een noodkreet rukt de gemeente niet standaard uit. ,,De oudere plant heeft een beter wortelgestel, die overleeft het wel. Alleen jonge beplanting heeft extra hulp nodig.” Hilversum is, net als andere gemeenten, wel ’terughoudend’. ,,Zeker met deze aanhoudende droogte moet je je afvragen: zet bewateren zoden aan de dijk. Als er zoveel liters bij moeten, is het soms duurzamer voor nieuwe beplanting te kiezen. Mensen begrijpen dat ook wel als je het uitlegt.”

De nieuwe beplanting op de Groest en in nieuwbouwwijk Anna’s Hoeve mocht dinsdag wel aan het ’waterinfuus’. Zesduizend liter gaat er in de watertank op de tractor van Jelis van Laar. ,,Die planten snakken ernaar. En na zonneschijn komt regen”, grijnst hij met de tuinslang in zijn hand. Uijtjens: ,,Het is een spagaat; we moeten zuinig zijn met water en aan de andere kant hebben planten het nodig.” Dorstige bomen krijgen volgens de toezichthouder altijd extra water, uit de vijvers.

In gemeente Gooise Meren trekken per dag vier tot vijf bezorgde burgers aan de bel. ,,We gaan twee tot drie keer per week met de watertank op pad voor de jonge aanplant”, zegt woordvoerder Tom Scherder. Bij burgerinitiatieven waarbij inwoners gezamenlijk openbaar groen beheren, komt de gemeente sowieso bewateren. Ook in Huizen en de BEL-gemeenten krijgt vooral jong groen water.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.