Noodopvang vluchtelingen Soesterberg gaat dicht

Joost Reijnders
Soesterberg

De noodopvang van asielzoekers bij het Kamp van Zeist sluit. Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt is zo ver afgenomen dat het COA steeds meer locaties voor noodopvang sluit. Het azc op de voormalige luchtmachtbasis blijft wel open.

Eind juli verbleven nog slechts 50 vluchtelingen in de noodopvang, die afgelopen november werd opgezet in verband met de enorme groei van het aantal vluchtelingen, vooral uit het door oorlog verscheurde Syrië. Er was in de noodopvang ruimte voor in totaal 650 bewoners. Eind deze week zijn alle asielzoekers daar vertrokken naar een ’procesopvanglocatie’ elders in het land. Daar kunnen zij hun asielaanvraag voortzetten. doorzetten. Voorlopig komen er geen nieuwe vluchtelingen meer naar Soesterberg. De noodopvang in het vroegere officiershotel en in de voormalige expositiehal van het oude luchtnachtmuseum blijft wel bestaan, maar als reserve, voor het geval de asielzoekersstroom weer zou gaan toenemen.

Voor de noodopvang is flink geïnvesteerd: in de grote tentoonstellingshal van het vroegere museum zijn slaapvertrekken en sanitair aangelegd, twee naastliggende grote zalen zijn omgebouwd tot eet- en recreatieruimte en naast de grote hal zijn woonunits geplaatst.

Het al bestaande azc in het Kamp van Zeist, met ruimte voor 364 mensen, blijft wel open. De bewoners zitten al in een procedure of hebben die al afgerond en wachten op een woning. Nederland vangt op dit moment 34.000 asielzoekers op, van wie 15.700 al een verblijfsstatus hebben. Gemeenten in het land hebben opdracht deze statushouders versneld een woning aan te bieden, zodat er meer opvangruimte vrijkomt in de azc's.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.