Vissers gaan waterrecreant helpen bij bestrijden fonteinkruid

© Archief/Studio Kastermans

Hans van Keken
Bunschoten

Voor het eerst gaan zestien gemeenten langs de randmeren samen het fonteinkruid bestrijden. De door watersporters verfoeide plant waardoor zeil- en motorboten vast komen te zitten. Een gezamenlijke actie moet de ergste problemen aanpakken.

Niks geen hightech-oplossingen. Het zijn simpelweg drie vissersboten die het fonteinkruid onder water gaan maaien. Met een installatie aan de voorkant die de waterplanten maait en wegschept. maandagochtend vroeg werd midden op het Gooimeer het contract getekend. De Stichting Gastvrije Randmeren gaat het maaien voor de komende vijf jaar uitbesteden aan de nieuwe stichting, ’Maaien waterplanten Randmeren’.

Het is een nieuwe fase in het jarenlange gesteggel rond de aanpak van de waterplant. Daarover spelen nogal wat belangen. De waterrecreatie kaartte het probleem zo’n vier jaar geleden aan. Door de snel afnemende hoeveelheid mest in bijvoorbeeld de rivier de Eem groeide er steeds minder alg, waardoor planten als fonteinkruid explosief groeiden. Havens in Huizen, Bunschoten, Naarden en Blaricum dreigden onbereikbaar te worden. Rijkswaterstaat hield de vaargeulen bij, maar goed, een beetje schipper wil wel wat meer van het water zien.

Belangen

De discussie brandde los, waarbij overduidelijk bleek dat die vertroebeld wordt door de uiteenlopende belangen. Want waterrecreatie is één, ook de natuurlobby en de visserij spelen hierin een belangrijke rol. De visserij wordt verweten te grote commerciële belangen te hebben vanwege het wegvissen van tonnen aan brasem voor de export. Terwijl de ’groene lobby’ juist blij is dat er natuurgebied ontstaat met soms vrij zeldzame soorten, waarvan een van de zes types fonteinkruiden er een is.

Als compromis is daarom vanuit het ministerie voor alle randmeren afgesproken dat er 350 hectare gemaaid mag worden, waarvan 200 op het Gooi- en Eemmeer. Wat zo’n tien procent van het volgroeide oppervlak zou zijn, zo klonk gisteren op de vooral door de recreatiesector bevolkte boot. Daar viel te beluisteren dat in Huizen en Naarden afgelopen weken alweer grote stukken water volgegroeid zijn. Ook bij het Kleine Zeetje bij Spakenburg moet toch echt gemaaid worden, vinden ze in Bunschoten. Alle gemeenten betalen mee, naar rato van hoe ernstig de overlast is. Allemaal om erger te voorkomen. In Huizen moest eerder een ondernemer met zeillessen stoppen. En menigeen weet nog van de zeilers die overboord sloegen door de waterplanten en toen amper konden zwemmen.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.