Geld MRA naar spoor Hilversum en Gooise Meren

De kleine spoorbomen in Hilversum is een van de spoorprojecten.© Foto archief Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum/Gooise Meren

De gemeenten Hilversum en Gooise Meren krijgen in totaal 7,5 miljoen euro van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) voor projecten die de veiligheid en doorstroming van verkeer rondom het spoor moeten verbeteren.

Het bedrag is hard nodig aangezien beide gemeenten druk bezig zijn met spoorprojecten. In Hilversum wordt het hele stationsgebied heringericht en zoekt men naar een oplossing voor de onoverzichtelijke overweg bij de kleine spoorbomen. In Gooise Meren moet de doorstroming bij de spoorwegovergangen worden verbeterd. Bijvoorbeeld door te zorgen dat er minder kruisend verkeer is.

Hoe het bedrag onder de gemeenten wordt verdeeld is nog niet bekend. De komende jaren verandert er veel op het traject tussen Hilversum en Amsterdam. De projecten zijn vaak noodgedwongen. Er gaan veel meer treinen rijden, allereerst in de spits. Zo werd er uitgerekend dat er nu tweeëntwintig treinen per uur Hilversum passeren. Dat worden er de komende jaren zesentwintig. De subsidie van de MRA is een fractie van het benodigde totaalbedrag.

Toch zijn de verantwoordelijke wethouders van de buurgemeenten blij. „Hierdoor kunnen we ons stationsgebied aanpakken”, aldus Floris Voorink (Hilversum). Miriam van Meerten (Gooise Meren) wil vooral situaties rondom overwegen en stations ’veiliger en aantrekkelijker maken’.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.