Eis cel na plaatsen naaktfoto’s ex-vriendin

Anke Sprakel
Hilversum

De officier van justitie heeft 12 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist tegen de 25-jarige Jan van L. uit Hilversum voor onder meer het in bezit hebben en verspreiden van ’kinderporno’. De man plaatste in april 2014 naaktfoto’s van zijn toenmalige 17-jarige ex-vriendin op het internet.

Naast de celstraf wil de officier van justitie dat de Hilversummer het slachtoffer een schadevergoeding betaalt van 2.000 euro.

Dinsdag diende de strafzaak tegen Van L. bij de rechtbank in Lelystad. De Hilversummer en zijn advocaat waren zelf niet aanwezig, waardoor de rechtszaak bij verstek werd afgehandeld. De zaak kwam aan het rollen toen begin april 2014 het slachtoffer een telefoontje kreeg van haar neef. Volgens de jongen stonden er op het Facebookaccount van zijn nichtje naaktfoto’s van haarzelf.

Het meisje dat zelf geen naaktfoto’s had geplaatst, opende vol ongeloof haar Facebookpagina. Toen ze de afbeeldingen zag, herkende zij de foto’s. Het waren naaktafbeeldingen van haar die zij in vertrouwen had gestuurd naar haar Jan van L. waarmee zij tot een paar weken daarvoor een relatie had. Een relatie die werd beëindigd na een ruzie.

Bedreigen

Toen het meisje aangaf geen contact meer met Van L. te willen hebben, begon de Hilversummer haar te bedreigen. Hij schreef haar dat zij hem pikante foto’s moest sturen, anders zou hij haar familie iets aandoen.

Volgens het meisje was Van L. de enige die naast haar op de hoogte was van de inloggegevens van haar Facebook account. Daarnaast had zij ook aan niemand anders de naaktfoto’s gestuurd.

Stiefmoeder

De officier van justitie is overtuigd van het verhaal van het slachtoffer. Haar verklaring wordt bevestigd door het verhaal van de stiefmoeder van de verdachte. Zij heeft bij de politie verklaard dat Van L. tegen haar zou hebben gezegd dat hij de foto’s had geplaatst uit wraak.

De openbaar aanklager ziet geen redenen tot strafvermindering. ,,Omdat verdachte niet de moeite heeft genomen om naar zijn eigen strafzaak te komen, weet ik niet wat zijn standpunt is en kan ik hem ook niets vragen over zijn persoonlijke leven.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.