Oogstfeest bij museumboerderij Het Gagelgat

Jetty Claus
Soest

Wie wil er niet eens een rondje maken op een ’vliegend tapijt’ in het weiland of ringsteken? Het zijn enkele activiteiten tijdens het Oogstfeest zondag 21 augustus in en rond museumboerderij Het Gagelgat aan de Birkstraat.

Een boerendansgroep en een Shanty-koor verzorgen optredens. Bezoekers kunnen ook koeien melken of zaklopen. Op zoek naar de Gaffelkoning(in) is er een wedstrijd hooivork steken in de strobalen. Ook is er een markt.

De smid laat zijn ambacht zien en er staat een locomotief te draaien. Ook is er een markt, waar allerlei te koop is. De allerjongsten kunnen de dieren knuffelen op de deel van de boerderij. Het oogstfeest is van elf tot vier uur. Toegang is gratis.

Het Gagelgat is eigendom van het nationaal rusthuis voor oude paarden, Stichting De Paardenkamp. Zij kocht het van de overleden Wim Hartman. Het Gagelgat dankt zijn naam aan het gelijknamige kruid dat er groeide.

Het rijksmonument uit 1855 is verbouwd tot authentiek werkende boerderij. Na een grondig cultuur- en bouwhistorisch onderzoek begon in 2009 een driejarige restauratie . Binnen wordt een beeld geschetst van het boerenleven zoals zich dat afspeelde in Soest eind 19de en begin 20ste eeuw. In de oude woonkamer zit nu een winkeltje. Op erf en buitenterrein zijn onder meer de oude poel weer hersteld, de hooibergen weer herrezen en is de moestuin en fruitboomgaard weer aangelegd. Het is ook een geliefde trouwlocatie.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.