Soester wil wereldrecord kralen

Hans van Keken
Soest

Met een kilometers lange ketting van vilten balletjes hoopt Soester Marcel Rector in april komend jaar in het Guinness World Record te komen. Honderden mensen, jong en oud, hebben afgelopen weken meegedaan aan het rijgen van de langste ketting van vilt ooit, zo meldt Rector.

In totaal zijn er zo’n 500.000 vilten balletjes nodig, allemaal gemaakt in Nepal. Het idee voor de lange ketting met twee centimeter dikke kralen ontstond begin dit jaar na de aardbeving in Nepal. „Vanuit Fairfriends, het platform voor goede doelen en verantwoorde producten waarvoor ik werk, zijn er veel contacten met dat land. We wilden meer doen dan alleen voor de korte termijn geld doneren. Alleen al die vilten kralen zorgen voor werkgelegenheid, waardoor de wederopbouw daarginds wordt geholpen. Het is een ludieke actie, die ook zorgt voor kleur en vrolijkheid”, legt de Soester uit. „En het symboliseert verbondenheid.”

Rijgen

Aan het rijgen van de kralen hebben inmiddels zo’n dertig organisaties meegedaan, vooral in Soest, Amersfoort en Hilversum: vier basisscholen, waaronder de Da Costa in Soest, de Stichting Welzijn Ouderen Soest, King Arthur Groep, stichting Balans, Beweging 3.0. „Voor deze mensen was het vaak een mooie dagbesteding, je weet hoe lastig het soms in de zorg is met de teruglopende financiën”, legt Rector uit. In totaal hebben volgens hem inmiddels al meer dan vijfhonderd mensen een bijdrage geleverd.

Eerder deze week werd op tuincentrum ’t Vaarderhoogt de totale lengte gemeten. „We kwamen uit op ruim negen kilometer, terwijl het huidige wereldrecord op 9,5 kilometer staat. De resterende kilometer wordt de komende maanden gemaakt.”

Rector is samen met anderen een dag bezig geweest om een tapijt te vormen van alle kralen. Het werd een oppervlak van tien bij vijftien meter. De lange ketting moet in april gebruikt worden bij een volgens rector ’unieke sponsorloop’, te houden in Soest maar mogelijk ook Utrecht. „En daarna willen we de kralen ook nog eens gaan hergebruiken. Door er andere producten van te laten maken, onder meer door mensen met een beperking. Sleutelhangers, of groter, als een poef of voor een tapijt. De verkoop daarvan kan dan ook nog eens naar het goede doel.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.