Zoekplaatje: Meisjesdrumband St. Jansharmonie

In de gymzaal van de toenmalige St. Jozefschool aan de Kerklaan in Laren.

In de gymzaal van de toenmalige St. Jozefschool aan de Kerklaan in Laren.

Eddie de Paepe
Hilversum

Ingrid Verhoef-Snelders, Jopie Terschegget-Moolenaar, Peer Touber, Ben van Deursen, Henny de Vries, Ceciel van de Oord-Majoor en Joke Calis-Schaapherder zijn het erover eens. Op het zoekplaatje (nr. 470) van vorige week staat de meisjesdrumband van de St. Jansharmonie uit Laren.

De foto is gemaakt in de gymzaal van de toenmalige St. Jozefschool aan de Kerklaan in Laren, destijds het repetitielokaal voor diverse onderdelen van de harmonie, en dateert waarschijnlijk uit het begin van de jaren zestig.

,,De meisjesdrumband startte bij de oprichting in 1962 met 25 meisjes tussen de 13 en 15 jaar en werd omstreeks maart 1963 in Singer Laren aan de Larense bevolking gepresenteerd”, weet Ben van Deursen te melden.

Jubileum

,,Burgemeester Noud van der Ven droeg de Meisjesdrumband officieel als geschenk van de Larense burgerij aan de Harmonie Sint Jan over, die toen haar 40-jarig jubileum vierende. Op deze foto nog zonder uniformen, in 1963 bij de officiële overdracht met hel rode jakjes, blauwe fluwelen caps, blauwe sjaaltjes, donkerblauwe rokken en witte laarsjes met rode pluimpjes.”

Van Deursen herkent tambour-maître Anneke van der Groen (links vooraan), Joke (?) Schaapherder, Jopie Molenaar, Marijke de Graaf en Sientje Majoor. Verder ook nog zijn zussen Anneke en Cisca van Deursen, Wil Smit, zijn schoonzus Tonny Arends, Wil van Leeuwen en de zussen Truus en Betsie Roest.

Oprichtingsjaar

Ook Ceciel van de Oord-Majoor gaat - vanwege het nog ontbreken van uniformen - uit van het oprichtingsjaar 1963.

Ingrid Verhoef-Snelders herkent zichzelf op de foto, op de tweede rij, rechtsachter de bazuin. ,,Ik herken nog heel veel gezichten van toen en ben met enkele van hen nog vriendin. Het was een leuke tijd.” Joke Calis-Schaapherder staat, zo meldt zij, ’achteraan met een bazuin’.

Ook Jopie Terschegget-Moolenaar herkent zichzelf en anderen. ,,Tambour-maître Anneke Groen. Eerste rij van links naar rechts: Agnes van Dijk, ondergetekende Jopie Moolenaar, daarnaast Maria de Graaf en als laatste op de eerste rij Sientje Majoor.”

Politie

Peer Touber houdt het ook op 1964 of 1965. ,,Mijn vrouw Martha Touber-Calis herkent meerdere meisjes uit die tijd: Sien Majoor, Meta Calis en Riet Calis. Zelf heeft ze enkele jaren later ook meegedaan. Aardige anekdote was toen zij meeliep tijdens een defilé bij het toenmalige hoofd van de Larense politie de heer Buck, de agenten in hun Dafje meer aandacht voor de benen van de jongedames hadden dan voor het op de weg houden van hun Dafje, en spontaan tegen een paaltje reden. Op dat moment was er even geen sprake meer van een harmonieus geluid.”

Rekstokken

Net als de andere lezers die reageerden, komt Henny de Vries met de juiste locatie. ,,Ik herken de twee rekstokken aan beide zijden van de dubbele deuren, die alleen open gingen als Sinterklaas er aan kwam. Deze school die op de Kerklaan in Laren stond, heeft plaats moeten maken, samen met de huishoudschool S. Lidwina en de jongensmulo waarvan ik de naam niet meer weet, voor College de Brink. Een enorme grote scholengemeenschap in dat kleine Laren. Jammer maar tijden veranderen.”

Een (nieuwe?) brandweerwagen. Op de voorgrond een gammel steigertje. Waar en wanneer is deze foto gemaakt?

Een (nieuwe?) brandweerwagen. Op de voorgrond een gammel steigertje. Waar en wanneer is deze foto gemaakt?© Foto’s Streekarchief Gooi en Vechstreek

Hierboven het nieuwe zoekplaatje (nr. 471): een nieuwe brandweerwagen?

Helpen bij dit zoekplaatje kan via fotostevens@gooieneemlander.nl of De Gooi- en Eemlander, Postbus 15, 1200 AA Hilversum.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.