Huizen gaat larven te lijf met aaltjes

Marjolein Vos
Huizen

De bestrijding van de engerlingen (larven van kevers) die momenteel flink huishouden in de natuurgrasvelden van verschillende sportclubs in Huizen gaat de gemeente - eigenaar van de velden - duizenden euro’s kosten.

Gemeentelijk opzichter Frans Elbers schat dat het herstellen van één voetbalveld van natuurgras zo’n vijfduizend euro kost. Deze kosten komen boven op de zeven- à, achtduizend euro die het onderhoud van een veld sowieso per jaar al kost. Tot nu toe zijn bij SV Huizen en HSV De Zuidvogels vijf velden aangevreten. Ook delen van het natuurgrasveld van de Korfbalverenging Huizen zitten vol engerlingen.

Hoe de gemeente volgend jaar een nieuwe plaag gaat voorkomen is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is dat wordt gekozen voor een biologische methode. Elbers: „We gaan de natuurlijke vijand van de engerlingen in de velden uitzetten. Dat zijn aaltjes.”

De KNVB adviseert voetbalclubs om spreeuwen in te zetten bij de bestrijding van engerlingen. Dit is volgens de bond een methode die met succes wordt toegepast langs golfbanen in het land.

„Ik weet niet of dat voor ons de oplossing is. Het zal misschien iets bijdragen, maar ik vrees dat het onvoldoende is”, zegt Elbers.

Alle natuurgrasvelden vervangen door kunstgrasvelden is geen optie. Elbers: „De aanleg van een kunstgrasveld kost zeker vier ton.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.