College Huizen: ’Stop voorbereiden fusie’

College van Huizen: (v.l.n.r) de wethouders Maarten Hoelscher (PvdA), Roland Boom (VVD), Marlous Verbeek (D66) en Bert Rebel (CDA) en burgemeester Sicko Heldoorn.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Huizen

Het nieuwe Huizer college wil dat de provincie álle voorbereidingen voor gemeentelijke herindeling in de regio stil legt. Dinsdag zitten b en w met de collega’s uit Laren en Blaricum om tafel om tot een gezamenlijke brief richting Haarlem te komen.

Zoals bekend wil Noord-Holland dat Huizen, Blaricum en Laren fuseren, net als Hilversum en Wijdemeren. Voor de voorbereiding van beide Arhi-procedures is bureau Berenschot in de arm genomen. Het was de bedoeling dat GS de herindelingsontwerpen per 1 september 2018 zouden vaststellen, zodat de inspraakfase voor burgers en gemeenteraden dit najaar zou plaatsvinden.

Verlengd

Dat is anders gelopen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) komt na de zomervakantie met een nieuw beleidskader voor gemeentelijke fusies. GS willen daarop wachten en hebben daarom - op 5 juni - het fusieproces in het Gooi en de Vechtstreek verlengd. Dit betekent dat een aantal door Berenschot geplande activiteiten is uitgesteld. De consultaties van inwoners, colleges en gemeenteraden vinden nu pas plaats ná de vaststelling van het nieuwe landelijke beleidskader.

Verrast

Het Huizer college werd naar eigen zeggen door dit besluit van GS verrast. ’ln overeenstemming met het coalitieakkoord willen wij in dit Arhi-dossier gezamenlijk met onze buurgemeenten optrekken’, melden B en W aan de raad. Vandaar het bestuurlijk overleg, dinsdag, met Laren en Blaricum.

’Wij willen komen tot een gezamenlijke vervolgkoers, uiteraard in het verlengde van de coalitieafspraken.’ Onderdeel van die koers is een gezamenlijk brief aan GS. Met daarin onder meer het verzoek om alle voorbereidingen van GS en Berenschot stil te leggen.

Zelfstandigheid

Verder wil Huizen in de brief aan Haarlem beklemtonen dat ’de eerder geuite bestuurlijke standpunten van de gemeenten (afwijzing van een gedwongen herindeling en behoud van zelfstandigheid) nog actueel zijn en onderdeel van de recente coalitieakkoorden uitmaken’. En dat de drie gemeenten eerst willen weten hoe GS - in het licht van het nieuwe beleidskader van het Kabinet - denken over de voortgang van het fusietraject ’voordat verdere (bestuurlijke) consultaties kunnen plaatsvinden’.

Duidelijk is dat Huizen, Blaricum en Laren zelf een fusiebrief aan de provincie sturen, en dus niet die van Wijdemeren gaan ondertekenen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.