Klusje: wethouder Timmerman onthult vergulde haan op Grote Kerk Muiden

Wethouder Henny Timmerman daalt weer af nadat de vergulde haan op de toren is teruggeplaatst. Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Tamar de Vries
Muiden

Vanaf de A1 was vrijdagmiddag al te zien dat er iets te gebeuren stond bij de Grote of Sint Nicolaaskerk in Muiden. Een telescoopkraan met een bakje eraan hing ter hoogte van de torenspits. Op de begane grond aan de Kerkstraat heeft zich een groepje nieuwsgierige Muiders verzameld.

De mensen waren af gekomen op de terugplaatsing van de haan op de torenspits. Aan wethouder Henny Timmerman de eervolle taak om de terugplaatsing van de vergulde vogel van dichtbij - in het bakje - mee te maken. Maar zij heeft een probleem: ,,Ik ben er niet op gekleed om mee naar boven te gaan in een rok’’, zegt Timmerman tegen de machinist van de kraanwagen. ,,Ach, dat stoort ons niet’’, mompelen enkele mannelijke omstanders. ,,We hebben het allemaal al gezien bij Marilyn Monroe, hoor!’’

Maar de wethouder verzint een list. ,,Als ik nou eens de Muider vlag om me heen trek’’, oppert zij. Dichtbij ligt er een die dienst doet als kleed op de tafel met de drankjes. De vlag past Timmerman precies. Er overheen krijgt de wethouder een veiligheidsharnas aan die aan de kooi van het bakje wordt gezekerd.

Sluitstuk

De terugplaatsing van de gouden haan met bijbehorende bol was het sluitstuk van de restauratie van de kerktoren. Het schip en het koor van de Grote Kerk zijn 850 jaar oud, de toren is volgens kenners ouder. Tijdens de restauratie is het lood- en leiwerk vervangen en hersteld. Het voegwerk en het tufsteen is plaatselijk vervangen, de galmborden, kozijnen, gevelankers en de ophanging van de klokken zijn geschilderd. Ook is de toren van binnen schoongemaakt en zullen binnenkort de twee kerkklokken uit 1525 weer te horen zijn in Muiden. ,,Met het gereedkomen van de restauratie is het hoogste punt van de gemeente Muiden weer in ere hersteld’’, aldus wethouder Timmerman. Restaurateurs Renate Vermeijs en Gerard Versteeg hebben de klus in de Grote Kerk in negen weken geklaard.

Onder de nieuwsgierige toeschouwers van de terugplaatsing bevond zich ook Piet Hasenaar. ,,Ik herinner mij de schilderbeurt die de gouden torenhaan omstreeks 1956 kreeg. Ze zochten een schilder die dat goed kon, dat was ik dus’’, vertelt hij trots. Zijn neef Guus Kroon maakt foto’s van de onthulling. ,,Mooi dat een stukje historie weer terugkeert’’, zegt hij.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.