Topatleet Jesper van der Wielen gaat record aanvallen in Hilversum City Run

Jesper van der Wielen

Bert Jan van Oel
Hilversum

De Hilversum City Run krijgt een nieuw scenario. Jesper van der Wielen, meervoudig nationaal kampioen op de vijf kilometer, heeft zich opeens aangemeld. De 23-jarige topatleet hoorde dat er een nieuw, snel parkoers is uitgezet in Hilversum en wil nu proberen het Nederlands record (28,08) op de tien kilometer te gaan aanvallen.

Race-director Erik Negerman heeft hem al laten weten dat dit parkoers valt te vergelijken met dat in Brunssum, waar het Nederlands record is gelopen. Dus kan Hilversum zondag zomaar een plaats worden waar een beetje atletiekgeschiedenis wordt geschreven.

De Keniaanse toppers in de City Run kunnen de 23-jarige atleet uit Nijmegen mogelijk meetrekken, het ideale scenario om het record aan te scherpen. Van der Wielen liep met Pasen in het Duitse Paderborn een persoonlijk toptijd van 28,16.

In de ’Gooise kampioenschappen’, nieuw dit jaar als een wedstrijd binnen de wedstrijd van de City Run, wordt een hevige strijd verwacht tussen de regionale toppers Cas Lutz en Eduard Grob van de GAC en Timo van Beek, Jeroen Verboom en Rik Goethals van Pijnenburg.

Verbeteren

De vijf jonge atletiekhonden verbeteren gestaag hun pr’s en sluipen steeds dichter naar de grens van 32 minuten op de tien kilometer. En dat is tegenwoordig in Nederland goed te noemen. Lutz, die een ’hoge 31’ heeft staan, lijkt net iets meer inhoud te hebben dan de anderen.

Goethals, afgelopen zondag knap winnaar van de kwart-marathon in Rotterdam: ,,Ik ben geblesseerd geweest aan m’n hamstrings, maar ben op de weg terug. Ik schat dat ik nu op negentig procent zit. Ik lig dichtbij Cas, maar hij is net iets sneller. Als ik honderd procent fit was geweest, zou ik in zijn spoor kunnen blijven. Maar nu niet. Ik ga m’n eigen race lopen met m’n clubgenoot Timo van Beek. Maar ik wil op zijn minst toch wel tweede worden.’’

Super

De 21-jarige Lutz, het talent uit de Hilversumse Meent dat zes dagen per week traint, wil naar de Nederlandse subtop en daarin maakt hij stappen. ,, Na het NK in Schoorl, heb ik even een rustperiode ingelast. Nu ben ik weer in vorm. In Schoorl liep ik super trouwens, met een pr van 31,44. Ik ga nu voor een tijd van 31,30 en voor de winst in het Goois kampioenschap. Dat is realistisch, want het weer ziet er goed uit. Ik kijk het even aan en probeer dan een groepje te vinden met 31-lopers. Vergeet trouwens Grob niet; hij is goed terug na een dipje. Ik denk zelfs dat hij tweede kan worden.’’

Bij de ’Gooise vrouwen’ is de Hilversumse Mirjam Koersen favoriet.

Meer nieuws uit Sport Regionaal