Asbest Oppad geen gevaar voor de volksgezondheid

Ronald Frisart
Loosdrecht

De gezondheid van bewoners van het Oppad in Oud-Loosdrecht is niet in het geding geweest bij de sanering van vervuilde grond. Dat verklaarde wethouder Betske van Henten donderdagavond tegenover de raadscommissie bestuur en middelen.

Ze beantwoordde vragen van Alette Zandbergen (De Lokale Partij) over de onrust onder bewoners. Aan het Oppad staan al huizen en er komen er meer. In de grond waar de nieuwe woningen moeten komen zijn eerder asbest en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (paks) aangetroffen - kankerverwekkers.

Het was bewoners opgevallen dat tijdens de recente grondsanering sommige hopen grond waren afgedekt, terwijl andere er open en bloot bij lagen. Over die laatste grond maakten mensen zich zorgen. Kon die hun gezondheid bedreigen?

Nee, legde Van Henten uit. Grond die volgens de regels moet worden afgedekt is ook afgedekt. De niet afgedekte bergen bestonden uit grond van de ’klasse industrie’. Zulke grond levert geen gevaar op voor de volksgezondheid en hoeft daarom niet te worden afgedekt.

Inmiddels is het hele bouwterrein gesaneerd en voorzien van (schone) grond van de ’klasse wonen’.

De bestaande woningen aan het Oppad zijn daar ongeveer 35 jaar geleden gebouwd, schetste de wethouder. De grond waarop de huidige huizen staan, is volgens haar indertijd geschikt gemaakt voor woningbouw. ,,Er is dus geen reden daar nu nader onderzoek te doen.’’ Mensen die toch nog met vragen zitten, riep ze op vooral event met de gemeente te bellen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.