Sijsjesberg: Met dank aan de knoestige DUW’ers

,,Het nieuwe zwembad Sijsjesberg in Huizen, tijdens de overdracht door burgemeester mr. P. van Driel.’’

1 / 5
Eddie de Paepe
Huizen

De teller bij zwembad Sijsjesberg in Huizen is sinds donderdagochtend al weer voorbij de 50.000. Sinds de opening in 1953 hebben ontelbare bezoekers genoten van het fraai gelegen openluchtbad. Met dank aan de ’knoestige’ D.U.W.-arbeiders.

De Dienst Uitvoering Werken was in 1944 door het Militaire Gezag opgericht om de ruim honderdduizend werklozen in te kunnen zetten in het arbeidsproces.

In het kader van de wederopbouw werden de DUW’ers ingezet voor opruimingswerkzaamheden. Later werden ze betrokken bij ontginning en civiele werken. De DUW zelf nam geen projecten aan maar stelde personeel ter beschikking aan bedrijven als de Heidemij en de Grontmij.

De DUW werd in 1954 opgeheven. Een jaar eerder had een batterij werklozen aan de rand van Huizen in slechts vier maanden tijd nog een groot zwembadcomplex aangelegd.

Tijdens de officiële opening van het bad, begin juli 1953, waren minister J.G. Suurhoff en burgemeester F. van Driel dan ook vol lof over hun inspanningen.

,Het is weer eens bewezen’’, verklaarde de minister vanaf het geïmproviseerde podiumpje, ,,dat zij geen arbeiders zijn die ’erbij hangen’, doch knoestige werkers, die tot goede prestaties in staat zijn.’’

Straatjongen

Suurhoff had daarvoor een der genodigden op een anekdote uit zijn jeugd getrakteerd. ,,Toen ik nog een Amsterdamse straatjongen was, liepen er bij ons over het voor ons verre Gooi sterke verhalen. In Huizen, vertelden wij elkaar, trok met zaterdags de kleren uit en veegde er het lichaam mee af. Dat was dan de enige reiniging, die er bestond.’’

Volgens het verslag in deze krant ontlokten zijn gewaagde woorden de nodige hilariteit bij de duizenden mensen, die ’als een kleurige sjerp de terrassen en hellingen rondom de grote bassins met het kristalheldere, lichtblauwe water omzoomden’.

Burgemeester Van Driel overhandigde vervolgens de sleutels van de zwembadpoorten aan de heer M.C. van Tricht, voorzitter van de Stichting Zwembad Huizen.

Hij wees verder op de speciale accommodatie voor moeders met kinderen en lichtte toe waarom het zwembad op zondagen gesloten zou zijn. De feestelijke opening werd onder meer bijgewoond door de burgemeesters van de buurgemeenten Naarden en Blaricum (met echtgenoten) en twee leden van gedeputeerde staten.

Prinses Irene

Tot slot van de ceremonie hees de minister de vlag en speelde ’Prinses Irene’ het volkslied. Het Huizer harmoniegezelschap zorgde ook voor de muzikale begeleiding van de zwemwedstrijden, waaraan werd deelgenomen door leden van Het IJ, H.Z.C., De Vest en Het Gooi.

Verder stonden tijdens het openingsfeest schoonspringen en rugcrawl (door Geertje Wielema) op het programma. En een spannende waterpolowedstrijd tussen H.Z.C. de De Vest, die door de Hilversummers met 2-0 werd gewonnen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.