'Ik gebruikte gewoon het woordenboek'

naarden

De elf vmbo-scholieren van het Sint Vituscollege in Naarden die door deze krant gevolgd worden, zijn begonnen aan hun eindexamens. Iedere dag vragen we twee van deze leerlingen hoe hun examen is gegaan en hoe ze zich hebben voorbereid.

,,Het ging wel goed, maar Frans is een lastige taal", zegt Valentijn Klaver. Hij maakte gisteren zijn laatste examen, en dat was nog even zwoegen. ,,Soms snapte ik de teksten niet helemaal, maar dan zocht ik woorden gewoon op in het woordenboek, dan kwam ik er wel uit."

De examenkandidaten moesten teksten lezen en vragen beantwoorden.

Dit examen was toch wel extra spannend. ,,Ik zat met negen mensen in de gymzaal. Dat was wel even anders dan bij de andere examens. Maar als ik eenmaal aan het examen begin, dan sluit ik mezelf helemaal af."

Echt hard geleerd voor Frans, heeft Valentijn niet. ,,Ik heb wat proefexamens gedaan. Dan keek ik vooral naar de antwoorden, dan weet je wat ze van je willen weten. Verder kon ik niet veel doen."

Normaal gesproken leert Valentijn eerst een kwartier, en dan neemt hij een half uur pauze. ,,Dat ging nu niet meer. Vooral voor economie heb ik veel moeten leren, dan benut je de tijd toch niet zo goed."

Nakijken doet hij niet. ,,Dat heb ik alleen bij Nederlands gedaan. Stel dat ik denk dat ik een hoog cijfer heb, en dat blijkt opeens helemaal niet zo te zijn? Die teleurstelling wil ik niet krijgen."

Hij denkt dat hij is geslaagd. ,,Maar ik hoop dat mijn gemiddelde hoog genoeg is voor de havo, een 6.5." Net voor de examens is Valentijn gestart met zijn nieuwe baantje, vakkenvullen bij de supermarkt. ,,Ik ga de komende tijd gewoon veel werken, en misschien ga ik er ook nog een ander baantje bij zoeken, in de horeca."

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.