Anky van Grunsven woensdag publiekstrekker bij Hilversumse grasbaanraces

Anky van Grunsven in Aken tijdens een demonstratie reining.© AFP/PATRIK STOLLARZ

Peter Pos
Hilversum

Met Anky van Grunsven heeft de organisatie van de Grasbaanrace Hilversum een absolute publiekstrekker weten te strikken. De drievoudig olympisch kampioene komt komende woensdag naar de Hilversumse Meent om een demonstratie Western riding te geven.

„Anky is dit jaar onze speciale gast”, vertelt Tom van Eijden, voorzitter van de organisatie. „We proberen ieder jaar een andere tak van de paardensport te promoten. Anky is gestopt met dressuur en doet nu aan Western riding. De demonstatie die ze woensdag geeft heet reining. Haar show duurt een halfuur. Daarna gaan we weer verder met de races.”

De animo was dit jaar groot om mee te doen aan de paardenkoersen in Hilversum. „Bij één koers zijn zelfs dertien paarden uitgeloot”, aldus Van Eijden. „Bij de duo-sulky’s hebben we dit jaar ook veel inschrijvingen. Dat is mooi.” Net als ieder jaar steunt de organisatie van de Grasbaanrace Hilversum een goed doel. Dit jaar is dat een groep deelnemers aan Alpe d’HuZes, die plaats mogen nemen als bijrijder. „Met negen dames en heren doen wij over twee weken mee aan Alpe d’HuZes”, vertelt Gerard Koelink. „Vier doen de beklimming op de fiets, de rest te voet. Ons doel is om samen een bedrag van 40.000 euro op te halen. We staan nu al op 32.000. Tijdens de Grasbaanraces verkopen we loten en daarmee kun je op één van de acht paarden wedden. De hoofdprijs is een diner voor twee personen bij Restaurant de Lage Vuursche en de tweede prijs een diner bij restaurant Loodijk in Ankeveen.”

De Ankevener neemt zelf overigens niet plaats in de sulky. „Ik weeg tussen de 85 en 90 kilo en dat is te zwaar voor die karretjes, zeker als het geregend heeft. Andere betrokkenen gaan nu mee.”

De eerste race is woensdag om 16.00 uur en de laatste om 20.10 uur. Precies op tijd om ook nog naar de Europacupfinale Ajax - Manchester United te kunnen kijken. Van Eijden: „Toen we deze datum prikten, wisten we natuurlijk nog niet dat Ajax de finale zou halen. We zetten grote schermen neer, zodat de mensen die nog even willen blijven niets van het voetbal hoeven te missen.”

De entree is 8 euro. Kinderen onder 12 jaar mogen gratis naar binnen. Bovendien worden er voor kinderen allerlei activiteiten georganiseerd zoals een racebaan met luchtkussenpaarden. Parkeren is gratis.

Meer nieuws uit Sport Regionaal