Baarn wil bibliotheek, theater en welzijn onder één dak

Jetty Claus
Baarn

Baarn wil een dorpscultuurhuis. Theater de Speeldoos, bibliotheek en Stichting Welzijn Baarn krijgen er een plek in. In 2015 wil de gemeente de besluitvorming aftimmeren om nog in deze collegeperiode die tot 2018 loopt het dorpshuis te kunnen openen.

Bezuinigingen liggen ten grondslag aan deze plannen. ,,Maar we hangen het zeker niet alleen op aan de centen’’, aldus wethouder Kees Koudstaal. De plannen werden gemeld in het collegeprogramma ’Nieuwe energie voor Baarn’.

Koudstaal omschrijft het als een sociale plek, waar mensen een maaltijd kunnen eten in het kader van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) of een ander contact leggen, in een tijd dat mensen weer meer voor elkaar moeten zorgen.

Vijf minuten

Het college is al op werkbezoeken in regiogemeenten om te kijken hoe zij zo’n formule van een dorpshuis invullen. ,,Al is het niet de bedoeling om te kopiëren. Het besluit zal ook nog wel veel voeten in de aarde hebben.’’

Koudstaal noemt geen mogelijke locaties om te voorkomen dat uitlatingen een eigen leven gaan leiden. ,,We moeten er vanaf dat alles op de Brink moet. Baarn is één groot centrum. Het dorpshuis kan komen binnen een lint van vijf minuten lopen.’’

Bestaansrecht

Hij zegt met klem dat het niet de bedoeling is om te tornen aan voorzieningen als theater en bibliotheek. Dat betekent niet dat zij blijven zoals zij tientallen jaren geleden zijn opgericht. Zowel de Speeldoos als de bibliotheek krijgt te maken met een veranderende vraag van gebruikers.

,,Heeft het theater in de huidige vorm nog bestaansrecht? Minder behoefte is er aan een grote theaterzaal, maar wel aan meer kleine ruimtes. ,,Ook de bibliotheek nieuwe stijl is een sociale ontmoetingsplek. De aandacht wordt deels verlegd naar laaggeletterdheid en leesbevordering onder jongeren.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.