Nieuw plan tegen terugkerende fouten

De Vorstin.© Archieffoto Studio Kastermans

Valentijn Bartels
Hilversum

Een nieuwe koers moet zorgen voor een ’ toekomstbestendig’ Podium de Vorstin in Hilversum.

Een planschrijver heeft onlangs de koers uitgezet die ervoor moet zorgen dat de gemeente niet meer jaarlijks met vele tienduizenden euro’s moet bijspringen om de Vorstin in leven te houden. Die nieuwe koers werd onlangs door de Cultuurraad getoetst en wordt in december door de Hilversumse gemeenteraad besproken.

Op dit moment is de situatie zo dat de gemeente Hilversum jaarlijks drie ton betaalt om te zorgen dat de programmering draait. Elke maand krijgt de Vorstin bovendien een ton om datzelfde bedrag aan huur aan de gemeente Hilversum over te maken voor het dure pand naast het spoor. Het podium is de gemeente op dit moment nog zes ton schuldig. Zes keer werd er de afgelopen jaren namelijk geen huur betaald.

Pim-pam-petten

Dat de gemeente moest bijspringen, gebeurde de afgelopen jaren voortdurend. De nieuwe koers moet dát voortaan voorkomen. De ’cashflow’ moet zo zijn dat de huur altijd betaald kan worden. Talentvolle jonge bands moeten naar de Vorstin komen om jongeren tussen de vijftien en de achttien te trekken. Met hulp van de bank moet het podium eigenaar worden van de inventaris in het gebouw aan de Koninginneweg. Overleg daarover is nog in volle gang.

Voor podium-voorzitter Frank du Mosch is het een optelsom die moet leiden tot een gezonde huishouding en het terugbetalen van de zes ton schuld bij de gemeente Hilversum. ,,We moeten niet pim-pam-petten met belastinggeld van de Hilversummer’’, zei Du Mosch een klein jaar geleden. Het moet Du Mosch daarom steken dat zes ton belastinggeld onder zijn leiding niet op tijd is terugbetaald.

Toch biedt de jaarrekening van 2016 - zonder accountantscontrole - ook hoop. Door eenmalige reorganisatiekosten (83.000 euro) eindigt de balans 81.000 euro onder de streep. ,,Maar de exploitatie is gezond, net als in het eerste half jaar van 2017’’, zegt cultuurwethouder Wimar Jaeger (D66). ,,Het lek bij de Vorstin lijkt in dat opzicht dus wel boven.’’ Het is volgens Jaeger niet de bedoeling dat de Vorstin zich uitsluitend op jongeren gaat richten. ,,Succesvolle evenementen blijven bestaan.’’

De gemeente moet ’de hand in het vuur durven steken’ voor het plan, aldus de wethouder. Daarom moet de Vorstin met meer informatie komen over meerjarenonderhoud en de geldstromen. De omslag houdt ook in dat er nieuwe bestuurs- en directieleden komen. Ook huidige bestuurders kunnen solliciteren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.