De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

Judith wijzenbeek.© foto sara wijzenbeek

Klaar voor een nieuwe week vol muziek, theater, cabaret, film en exposities? De krant blikt vooruit en maakt een keuze uit wat er speelt in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. Ontdek in tien tips wat de regio te bieden heeft. Wandel langs acht normaal gesloten buitenplaatsen in ’s-Graveland, bezoek de expositie met werk van de bewoners van het Rosa Spier Huis in Laren of geniet van het Cuypersensemble in Hilversum.

Muziek

Altviool

Kamerorkest De Muziekkring uit Laren geeft zondag 11 juni om 15.00 uur een concert in het MCO in Hilversum. Solist is deze keer Judith Wijzenbeek (foto) op altviool. Zij speelt de Romance voor altviool en orkest van Max Bruch. Daarnaast is werk te horen van onder andere Léo Delibes, Armas Järnefelt, Gabriel Fauré en twee Slavische dansen van Antonín Dvorak. Na afloop is er een collecte.

Natuur

Vestingtuin

Voor de tiende keer zetten inwoners van Naarden-Vesting zondag 11 juni hun poorten en tuinhekjes open voor bezoekers. Vestingtuinen Achterom laat mensen kennismaken met verrassende tuinen achter de vele historische gevels. ter gelegenheid van het jubileum verschijnt er een boekje met korte beschrijvingen van de deelnemende tuinen en een plattegrond met route. Dit boekje is gratis verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum bij de Utrechtse Poort, in de St. Annastraat naast nummer 40 en op het Ruijsdaelplein tussen nummers 21 en 23 in. De tuinhekjes staan open tussen 11.00 en 16.00 uur.

Beurs

Art Laren

De internationale kunstbeurs Art Laren op de Brink start vrijdagavond 9 juni traditiegetrouw met een Gooise Haring Party. Vanaf zaterdag 10 juni draait het dan helemaal om de hedendaagse kunst die er te zien is. Art Laren is zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur geopend. Tijdens de beurs worden workshops gehouden over onder anderen portrettekenen, olieverf schilderen en boetseren. Ook zijn er sessies voor kinderen. De galeries van Art Laren sponsoren dit jaar de bouw van een kinderziekenhuis in Zambia en avondschool-onderwijs aan meisjes in Pakistan.

Expositie

Eigen werk

Een keer per jaar mogen de bewoners van het Rosa Spier Huis in Laren hun eigen werk tonen. Dit jaar gaat het om schilderijen, beeldhouwwerken en boeken van onder andere Jan de Bruijne, Noni Lichtveld, Mieke Holt en Wali van Lohuizen. Zondag 11 juni wordt de expositie geopend. Spreker is kunstenaar Fenneke Voorsluis. Zij runt De Huiskamer in Amsterdam, opgezet door haar vader in haar ouderlijk huis. Het is een plek waar creativiteit, bezinning en een onbevangen gesprek centraal staan. De muziek komt van Willem Becking (viool) en Adri van Mastrigt (piano). De expositie ’Werk uit eigen huis 2017’ is nog tot en met 14 augustus te zien.

Natuur

Buitenplaatsen

Acht particuliere buitenplaatsen in ’s-Graveland die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek, zijn zaterdag 10 juni opengesteld voor een bijzondere wandeling. Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten vertrekken deelnemers tussen 09.00 en 14.00 uur elk kwartier met een bus naar Trompenburg. Onder leiding van een gids wandelt de groep daarna naar Schoonoord, Hilverbeek, Stalpaert NH-Kerk, Westerveld, Wolfsbergen, Spanderswoud, Sperwershof en Berg en Vaart. Het eindpunt ligt bij Boekesteijn. De woningen zelf zijn niet toegankelijk. Meer informatie en aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/wandelingbuitenplaatsen.

Theater

Spel

Regisseur Toine Timmers van Toneelgroep Lef schreef en regisseerde het nieuwste stuk dat de Baarnse groep dit weekend op de planken brengt. ’Spel’ is een dramastuk, maar met de nodige humor. Het gaat over drie vrouwen die slachtoffer zijn geworden van de liefde en besluiten wraak te nemen op de man die hen dat verdriet en die pijn heeft aangedaan. Het verhaal is geïnspireerd op de film ’The first wife club’. De voorstelling is vrijdag 9 en zaterdag 10 juni te zien om 20.15 uur in de Hasselbak in Eemnes. Zondag 11 juni is er nog een voorstelling om 14.15 uur. Kaarten via www.toneelgroeplef.nl.

Expositie

Ik toon

In juni is op meer dan duizend plekken en in meer dan tweehonderd gemeenten in Nederland kunst in al zijn vormen te zien. Naast Hilversum, in Galerie Hilversum, doen ook de BEL-gemeenten mee aan deze ’iktoon’ kunstmaand. In het BEL-kantoor in Eemnes hangen en staan schilderijen en beelden van dertien kunstenaars. De jongste deelneemster is Fien Kwist van zeven. Haar schilderij hangt naast werk van haar oma, kunstschilder Sylvia Kwist. De werken zijn tot en met 27 juni tijdens openingstijden te bewonderen.

Film

Zwemmen

In de documentaire ’0,03 Seconden’ worden vier topzwemmers gevolgd. Het geeft een indringende inkijk in de wereld van topsport waarin alles draait om talent, gedrevenheid en afzien, maar met geen enkele garantie op succes. ’Net wel’ betekent eeuwige roem, ’net niet’ een roemloze afgang. Wat betekent het om alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt? Zaterdag 10 juni is de documentaire om 19.00 uur in Filmhuis Bussum te zien. De uit Naarden afkomstige olympisch zwemkampioen Ferry Weertman praat na afloop na met het publiek.

Muziek

Accordeon

Werk van Ricciotti, Elgar, Dvorak, Bach en Bartok komt voorbij zaterdag 10 juni tijdens het jaarlijkse concert van het jeugdstrijkorkest Het Cuypersensemble (archieffoto) in de Morgensterkerk in Hilversum. Bijzonder bij dit optreden onder leiding van Maurits Wijzenbeek is solist Dirk Overbeek op accordeon. Hij laat muziek van Richard Galliano horen en een stuk van Piazzolla. Het concert begint om 20.00 uur, er is geen pauze. Kaarten (10/7 euro) zijn verkrijgbaar aan de deur.

Markt

Brocante

Je vergapen aan oude serviezen, nostalgisch speelgoed, klein meubilair, en tuindecoraties of snuffelen tussen oude boeken en platen? Het kan zondag 11 juni op de curiosa- en brocantemarkt op Landgoed Zonnestraal in Hilversum. Met 120 kramen de grootste in zijn soort in Noord-Holland. De markt wordt gehouden van 09.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis, parkeergeld is drie euro voor de hele dag.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.