Brinkhuis Laren in te strak korset

Over belangstelling heeft het Brinkhuis in Laren niets te klagen. archieffoto studio kastermans

Henk Runhaar
Laren

Als de Larense politiek de forse, tegenvallende verliezen van het Brinkhuis substantieel wil verminderen, zal het wat moeten doen aan het knellende korset waarvoor ze zelf heeft gekozen.

Dat is vrij vertaald de boodschap in het rapport ’Hoe klopt het Hart van Laren?’. Een onafhankelijke Commissie van Advies, bestaande uit Laarders Ineke de Joode, Bernard van den Berg en Mark Druncks heeft de tegenvallende exploitatie doorgelicht en komt met creatieve suggesties.

Maatschappelijke huurprijzen, marktconforme horecatarieven om oneerlijke concurrentie te voorkomen, leegstand en hoge overhead zijn de voornaamste oorzaken voor de forse verliezen die ieder jaar geleden worden. Het bestuur noemt dit ’de betonnen ring’.

Een opvallende suggestie van de commissie is de Larense horeca in huis te halen voor het verzorgen van verjaardagsborrels, personeelsfeesten, trouwerijen en koffietafels bij begrafenissen in het Brinkhuis. Bijeenkomsten dus met een vrij besloten karakter. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Het Brinkhuis als aantrekkelijke locatie en de horeca pikt dan een graantje mee.

De commissie constateert dat er nog veel ruimte beschikbaar is voor verhuur in het Brinkhuis en het Muziekcentrum.

VVV

Ook ziet de commissie wel brood in de vestiging van een VVV-steunpunt. ’Het Brinkhuis kan als fysiek informatieplatform voor de promotie van ons veelzijdige dorp, zowel op cultureel als economisch gebied, dienen.’ Wellicht kan hiervoor geld uit het ondernemersfonds worden gebruikt, hint de commissie. ’Zo’n VVV-steunpunt levert een bijdrage aan de lokale dynamiek.’ Het zou ook boekingen van commerciële activiteiten in het Brinkhuis en het Muziekcentrum kunnen helpen.

Om meer sponsors te krijgen, is een Anbi-status (belastingaftrekbare steun voor goed doel) nodig. Anders wordt sponsoring geen verdienmodel.

De commissie stelt verder aan de orde of muziekonderwijs en huisvesting van de muziekverenigingen elk jaar 114.000 euro mag kosten. Een vraag die de politiek moet beantwoorden.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.