Getipt: Concert in het Jagthuis

Pianist Jaap Kooi.

Pianist Jaap Kooi.© Foto PR

Josée Zuiver
Nederhorst den Berg

Wekelijks laat De Gooi- en Eemlander in de rubriek ’Getipt’ iemand aan het woord die enthousiast is over een cultureel evenement in de regio. Dat kan een toneelstuk zijn, een expositie of een concert. Deze week: Pianist Jaap Kooi over zijn concert zondag in het Jagthuis in Nederhorst den Berg.

,,Als pianist heb ik een veeleisend vak dat je zou kunnen vergelijken met topsport. De techniek, het ’handwerk’ dus, daar moet je heel hard voor blijven werken, ook als je veel aanleg hebt. Je moet de muziek steeds op een hoger niveau brengen. Details zijn ongelofelijk belangrijk, sommige passages van een muziekstuk kosten heel veel studeertijd. Maar het zijn de grote lijnen in een muziekstuk die toch het belangrijkst zijn. Waar het om gaat is, dat je met je muziek iets te zeggen hebt. Diepgang, daar gaat het mij om.”

,,Ik begon al jong met piano spelen. Na mijn middelbare school ging ik econometrie en geschiedenis studeren. Ik had toen al les van Gérard van Blerk, een uitstekende leraar. Hij overtuigde mij ervan dat het jammer van mijn talent zou zijn als ik niet met piano verder zou gaan. Van Blerk gaf ook les op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar ben ik toen gaan studeren, een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad.”

,,Kunst in het algemeen, en vooral muziek, biedt de mogelijkheid tot sublimering. Een musicus creëert een soort parallelle wereld, met een eigen, nieuw gecreëerde tijd. In zekere zin leven musicus én publiek even in een betere wereld. Dat maakt het dagelijkse bestaan mooier, rijker en draaglijker.”

,,Ik wil dat illustreren met mijn muziekkeuze voor het Jagthuis waar ik drie van mijn favoriete componisten speel: Bach, Debussy en Schumann. De ’Zesde Partita’ van Bach is een geniaal stuk, verslavend om aan te werken. Emotionele muziek, in een razend knappe vorm gegoten waardoor alles klopt. Bach verrast steeds, op welk instrument je het ook speelt.”

,,De muziek van Debussy ontroert me sterk. Ik speel zes van zijn Préludes. Akkoorden verliezen hun functie en worden kleuren, dat is het impressionistische in zijn muziek. Schumanns ’Carnaval’ is echt geschreven voor piano, je zou het niet kunnen orkestreren. Het is letterlijk een feest met een bonte stoet aan klassieke carnavalsfiguren zoals in de Commedia dell’arte, plus personen uit de reële en de gefantaseerde wereld van Schumann. Opstandig, revolutionair, vol branie, maar met een knipoog.”

Te horen

Pianist Jaap Kooi in het Jagthuis in Nederhorst den Berg op zondag 25 september 15.30 uur. Info: www.jagthuis.nl

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.