Vuurol als oase in druk bestaan

Het bos vormt het podium en het decor voor de vele theatervoorstellingen.© Foto’s Marian Putman

Rudolf Hunnik

Het leven is soms zo hectisch dat je rust zoekt. Je wilt je opladen in een andere wereld; liefst in een oase. ’Oase’ is dan ook de gelijknamige titel van de negende editie van Theaterfestival Vuurol in Lage Vuursche.

Net als eerdere edities vindt Vuurol plaats in het bos vlakbij Kasteel Drakensteyn. Gedurende het Pinksterweekeinde wordt het publiek vermaakt met theatervoorstellingen, acts, muziek, dans en beeldende kunst. Zakelijk leider Mieke Bouhuijs en artistiek leider Jeannette Groenewoud zijn de organisatoren.

Onder de vlag van hun theaterbureau ’Theaterie’ runnen beide vrouwen al bijna twintig jaar festivals en theaterproducties. Denk dan aan een moorddiner, een theatrale opening van een bedrijf, of acts ter vermaak op een bruiloft. Toen Jeannette Groenewoud in Lage Vuursche ging wonen vlak naast de Kuil van Drakenstein, bedachten ze in 2008 Vuurol.

„Het bos is het decor en het podium”, legt Mieke Bouhuijs uit. „Het levert uniek locatietheater op. Tijdens de eerste editie van Vuurol, kwam de regen met bakken naar beneden. We speelden voor driehonderd man. Afgelopen jaar waren er maar liefst 2243 bezoekers. Dit jaar verwachten we nog een stijging, maar na 2500 stoppen we de verkoop. Anders is het zo vol dat je niet bij een voorstelling kunt komen.”

Na negen jaar hoeft de zakelijk leider bij de lokale organisaties van Baarn en Soest niet meer uit te leggen wat Vuurol is. In 2016 kregen Bouhuijs en Groenewoud de Cultuurprijs Baarn. Subsidie krijgt het theaterfestival echter niet. Het is afhankelijk van sponsors en van de kaartverkoop.

Sponsoring komt soms ook in de vorm van materiaal. „Bij de entree komt een boog met borstels. We hebben een borstelfabrikant aangeschreven en die heeft ons afgekeurde borstels gegeven om die te maken. Leuk toch!”

Sinds twee jaar houden Bouhuijs en Groenewoud in de maand februari de Wintereditie Vuurol om een financiële buffer op te bouwen. „In het dorp Lage Vuursche kun je in hele mooie stallen en schuren kleine voorstellingen zien. Dan krijg je een preview van wat er komen gaat met Pinksteren; dat werkt als een speer.”

Jeannette Groenewoud is de artistieke kracht achter Vuurol. Na de evaluatie van de vorige theaterfestivaleditie wordt er, samen met het productieteam, een nieuw thema bedacht. ’Oase’ is het thema van 2017. Dit festival telt twintig voorstellingen die vier tot vijf keer op een dag zullen worden uitgevoerd. Met een wandelroute door het bos van Staatsbosbeheer word je naar de verschillende theatrale natuurpodia geleid. Onderweg zijn er verrassende acts te zien.

„Als je de wereld van ’Oase’ betreedt en je gaat door de entree met de borstels, dan wordt als het ware het stof van je drukke dagelijkse leven weg gepoetst. Je komt hier tot rust.” Door het ’Oase-idee’ wordt aan de artiesten een kader gegeven waarin ze hun voorstelling, dans of muziekstuk moeten maken. De Kunstklas van het Wellantcollege uit Naarden voorziet het bos van passende kunstwerken.

Bouhuijs vindt het moeilijk om aan te geven waar het publiek naar toe moet gaan. „Bijna alle artiesten die hier iets opvoeren zijn nieuw. Hun voorstellingen worden echt geboren op het terrein of in het bos waar alles dan op zijn plek valt. We hebben voorstellingen in verschillende genres en er is echt voor elk wat wils. Ook voor kinderen.”

Toch drie voorstellingen uitgelicht. Om te beginnen ’Maangezichten’, een muziektheatervoorstelling van Bart van Rosmalen en Anouk Saleming. Hierin worden verhalen verteld die een symbiose vormen met tekeningen, poëzie en cellomuziek.

Tweede tip: fysiek beeldend theater van Theatergroep Thalia. ’Kuil’ is een hilarisch komen en gaan van zonderlinge figuren die elkaars ’oase-gevoel’ flink in de weg zitten.

Als laatste te noemen de familietheatervoorstelling ’Het geheim van de Knuffel Oase’ van de zussen Merel en Jolien Bouwman. Over de twee knuffels Grijsie en Bruintie die in het bos zijn komen wonen. Het is leuk tussen de bomen, maar toch klopt er iets niet…

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.