Hilversumse burger bewust geplukt

Ronald Frisart
Hilversum

Hilversummers hebben 876.000 euro teveel afvalstoffenheffing 2012 betaald. Burgemeester, wethouders en gemeenteraad wisten dat van tevoren, maar lieten burgers toch bloeden.

Dat komt naar voren uit een door de gemeente verloren rechtszaak. De Amsterdamse rechtbank gaf recent een Hilversummer gelijk die zich verzette tegen zijn heffing afvalstoffen 2012. Volgens de berekening van de rechtbank heeft het gezin van deze klager in dat jaar 26,42 euro teveel betaald en moeten ze dat geld terug krijgen. Volgens die rekenmethode betaalden tweepersoons huishoudens 21,20 euro teveel en eenpersoons huihoudens 15,93 euro teveel.

Jaarlijks begroot de Gewestelijke Afvalstoffendienst (GAD) wat de inzameling van huishoudelijk afval kost. Dat wordt doorberekend aan de gemeenten en die leggen de rekening bij hun burgers. De GAD raamde de kosten van 2007 tot en met 2010 te hoog. In november 2011 gaf wethouder van financiën Frans van Osch toe dat Hilversum daardoor jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen euro van de GAD terugkreeg. Toch stelden b en w met instemming van de gemeenteraad willens en wetens de te hoge afvalstoffenheffing 2012 vast.

Inmiddels zit de gemeente op een reservepot afvalstoffenheffing van ruim 2,5 miljoen euro. Volgens wethouder van financiën Wimar Jaeger krijgt de burger dat geld in stapjes terug. In 2014 en volgende jaren gaat het tarief afvalstoffenheffing telkens twee procent omlaag, totdat het spaarvarken is afgeslankt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.