Samuel Tagwireyi: Zambiaan in ’hockeyparadijs’

Baarn-verdediger Roeland van der Wiele kwam onder de indruk terug uit Afrika. Samuel Tagwireyi kijkt zijn ogen uit in Nederland.
© FOTO STUDIO KASTERMANS
Baarn

In de tweede klasse verwacht je niet zo snel een Afrikaanse hockeyer - eigenlijk in heel Nederland niet. Maar toch heeft Baarn tot eind oktober de Zambiaan Samuel Tagwireyi in de selectie. Via de Nederlandse stichting Kadish kwam Tagwireyi naar Nederland, volgens eigen zeggen het ’hockeyparadijs’.

Natuurlijk mist hij zijn familie, maar toch probeert Tagwireyi zo veel mogelijk te genieten van zijn tijd in Nederland. Vol verbazing keek hij naar de accommodatie van Baarn en de andere tweedeklassers waar hij op bezoek gaat. „Want in Zambia heb je maar één hockeyveld. Er wordt soms wel op een ander veld gespeeld, maar je moet goed opletten. Met een verkeerde stap sta je zo in een kuil en voor je het weet heb je wat gebroken. Nederland is een hockeyparadijs. Ik leer veel, vooral tactisch en technisch. Hopelijk kan ik wat ik hier leer overbrengen op de kinderen in Zambia die we helpen.”

Tagwireyi is speler en coach in Zambia, waar hij werkt voor Kadish. Vanuit Nederland worden sticks en andere materialen ingezameld en programma’s opgezet om de kinderen uit de sloppenwijken een kans te geven. School wordt gestimuleerd en ook meisjes krijgen een kans om te sporten, terwijl dat niet gebruikelijk is in Zambia.

„We trekken de kinderen van de straat, waar het voor sommigen verleidelijk is om in de criminaliteit te gaan of drugs te gebruiken”, legt Tagwireyi uit. „Kadish is veel meer dat sport alleen. Het hockey wordt ingezet om de kinderen een toekomst te geven. Aan de andere kant proberen we ook echt wat te bereiken met de sport. Zelf heb ik met Zambia meegedaan aan de Olympische Jeugdspelen in China. Van de tien landen werden we zevende. Ik wil met Zambia ook naar de echte Spelen. Dat is misschien niet realistisch, maar ik denk graag groot.”

Ook geeft Kadish Nederlandse spelers de kans om eens in Afrika te kijken en te zien wat de stichting voor elkaar krijgt, via de African Hockey Experience. Oprichter Gijs Hardeman speelt bij Baarn en de club kreeg het voor elkaar om vijfduizend euro in te zamelen. Verdediger Roeland van der Wiele was de gelukkige en verbleef in de zomer een tijdje in Zambia. „Als Gijs ergens speelt probeert hij de stichting bij de club te laten leven”, zegt hij. „En dat is bij ons goed gelukt. In de twaalf dagen dat ik in Zambia was heb ik veel gezien. Wat toeristische dingen, maar vooral ook het werk van Kadish en de sloppenwijken in de hoofdstad Lusaka. Ik heb geleerd dat we in Nederland erg verwend zijn en weinig voor elkaar doen. Mijn studentenkamer was groter dan de Zambiaanse huizen en daar leven ze er met een heel gezin. Maar niemand klaagt. Ik ben in die tijd minder om geld gevraagd dan op een gemiddelde dag in Utrecht.”

Van der Wiele zou graag nog een keer gaan. „De inschrijving voor de African Hockey Experience is weer begonnen, maar je moet wel de crowdfunding voor elkaar krijgen. En Baarn heeft al flink geïnvesteerd, ik kan me voorstellen dat de mensen hier vinden dat nu een andere club het mag doen. Maar als het aan mij ligt ga ik nog een keer. Ik wil me graag inzetten voor Kadish. Het gaat niet om geld inzamelen zodat iedereen lekker kan hockeyen. Waarschijnlijk had Samuel zonder de stichting zijn school niet afgemaakt en hij was zeker niet hier geweest. Je geeft mensen een toekomst met sport.”

Daar sluit Tagwireyi zich bij aan. „Ik ben hier met een reden en wil ook wat bereiken. Het gaat niet om mij, ik ben gekomen voor mijn land en om de mensen wat terug te geven.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal