Zwemmersjeuk op strandjes in Huizen

De Zomerkade in Huizen; zwemmen wordt afgeraden.

De Zomerkade in Huizen; zwemmen wordt afgeraden.© Archief Studio Kastermans

Joost Reijnders
Huizen

Zwemmen bij Huizen kan heel onaangename gevolgen hebben. Het wordt dan ook ontraden in verband met het risico op zwemmersjeuk. Dat meldt de site zwemwater.nl.

Het gaat om de strandjes aan de Zomerkade en het Gooierhoofd, en het strand Voorland bij de Stichtse Brug. Zwemmersjeuk is een heel vervelende aandoening, die overigens niet besmettelijk is, geen kwaad kan en na verloop van tijd verdwijnt. Het wordt veroorzaakt door de larven van de platworm die in de huid kruipen. Daardoor krijgt iemand die besmet is huiduitslag die heftig jeukt of brandt. Eerst verschijnen er rode vlekjes, die vervolgens branderige pukkeltjes en blaasjes worden. De uitslag begint maximaal twee dagen nadat in zoet natuurwater gezwommen is. Jeuk en uitslag kunnen snel weer verdwijnen, maar het kan net zo goed drie weken duren voor het over is.

Verder zijn alle officiële zwemplekken in deze regio veilig. Ook de populaire zwemplas Zwemlust bij Nieuwersluis is weer vrijgegeven, nadat daar eerder blauwalg was vastgesteld. Het zit er nog wel blauwalg, zoals in het meeste natuurwater, maar de hoeveelheid gifstof die de bacterie afscheidt ligt onder de zwemnorm. De alg veroorzaakt overlast zodra het water warmer is dan twintig graden, er voldoende voeding is, vooral fosfaat, het water helder genoeg is en er weinig stroming is. En je kunt er flink ziek van worden als je het binnenkrijgt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.