Bakkerij Smitsveen mixt Turkse baklava met Hollandse appeltaart

soest

Ze is moeder van zeven kinderen, eigenaar van groentewinkel Bayrakdar en opende deze week ook nog eens een nieuwe bakkerij, samen met echtgenoot Isa. Fatima Bayrakdar uit Soest verveelt zich niet. Haar motto: ,,Gewoon doen!''

Met man en macht is gewerkt om de voormalige Rabobank aan de Smitsweg te verbouwen tot een typisch Turkse zaak. Met een echte Soester naam op de gevel: Bakkerij Smitsveen. ,,Ik wilde het vernoemen naar mijn zoon Yusuf. Maar mijn man zei: 'Kan niet, we hebben ook nog zes dochters'. Toen werd het Bakkerij Smitsveen. Ik vond het meteen goed klinken.''

De winkel is groot en heeft een luxe uitstraling. Een familiebedrijf met dochters achter de toonbank. In de vitrines Turkse specialiteiten als de bekende platte broden, zoete baklava, acma en simit, maar ook Hollandse appeltaart, eierkoeken en appelflappen. ,,Een mix van Nederlandse en Turkse producten'', zegt Isa Bayrakdar.

Tegen het middaguur gaat ook de afdeling voor shoarma, dönner, kebab en Turkse pizza's open. Maaltijden om mee naar huis te nemen, of ter plekke op te eten aan de bar met uitzicht op de Smitsweg. ,,Ook een leuke plek voor Turkse vrouwen om koffie te drinken'', zegt Fatima. ,,Met een hoofddoek op stap je niet snel een café binnen, omdat je toch wordt bekeken.'' De winkel trekt een gemêleerd publiek. ,,Nederlanders, Turken, Surinamers, Marokkanen en Somaliërs. We zijn er voor iedereen'', zegt Fatima. ,,Deze bakkerij was al jaren de droom van mijn man. Maar het kwam er gewoon niet van. Toen hij hoorde dat dit pand vrijkwam, dacht hij: 'Hé, dit zou het kunnen worden'. Ik ben vol vertrouwen. Alles is puur, vers en gezond.''

ƒ|

Bakkerij Smitsveen is dagelijks open van 08.00 tot 22.00 uur. Op zondag is alleen de afdeling shoarma, dönner en Turkse pizza's open vanaf 17.00 uur.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.