Blaricummer maakt nepwebshop: celstraf geëist

Blaricum

Voor het maken van een nepwebshop is woensdag tegen een man uit Blaricum een celstraf geëist. Hij maakte met drie anderen webshops na van grote elektronica- en telecombedrijven. Zeker 405 mensen maakten geld over, maar kregen dus niet de bestelde spullen.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de man uit Blarcium, een man uit Hengelo en twee mannen uit Den Haag (23, 24, 26 en 31 jaar) celstraffen van 3 jaar en van een half jaar voorwaardelijk. Tegen wie welke straf is geëist, meldt het OM niet.

De mannen werden in 2015 en 2016 aangehouden. Ze maakten webshops precies na en lokten mensen naar toe door aan gehackte Marktplaatsaccounts een advertentie voor zo’n nepwebshop toe te voegen, of via phisingmails. Dat deden ze in tussen oktober 2014 en oktober 2015.

Ze beloofden mooie aanbiedingen. Op hun sites boden ze ’professionele betaalopties’.

Het viertal staat terecht voor oplichting via vele vervalsingen van bestaande webshops, oplichting van een bekend postorderbedrijf, een aantal malen computervredebreuk, het wijzigen en wissen van gegevens, het onrechtmatig beschikken over wachtwoorden, pogingen tot afpersing van enkele slachtoffers en witwassen.

De rechtbank van Den Haag doet op 22 december uitspraak.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.