Advocaten verontrust na brief over MIVD

Advocaten verontrust na brief over MIVD© ANP

Internetredactie
DEN HAAG

De Nederlandse Orde van Advocaten wil met minister Jeanine Hennis (Defensie) in gesprek over het afluisteren van advocaten door de geheime dienst MIVD. Aanleiding is een brief van Hennis waarin staat dat ,,bijzondere bevoegdheden'' kunnen worden ingezet tegen een advocaat als dat nodig is om zicht te krijgen op een 'target' van de MIVD.

De brief is verstuurd aan advocaat Sébas Diekstra. Hij wilde weten in welke situaties en onder welke voorwaarden Hennis het tappen van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten toelaatbaar zou vinden.

Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten blijkt uit de brief niet of de MIVD terughoudend is met het afluisteren van advocaten. In de brief staan wel enkele beperkende criteria. Zo geldt de toestemming voor het afluisteren van een advocaat één maand in plaats van de gebruikelijke drie maanden.

Maar dat zegt volgens de Nederlandse Orde van Advocaten niets over de gronden waarop advocaten kunnen worden afgeluisterd. ,,Het komt erop neer dat het systeem zichzelf toetst, zonder dat duidelijk en transparant is wat het toetsingskader is'', aldus een woordvoerder.

,,Als advocaten worden afgeluisterd, betekent dat ook een schending van hun geheimhoudingsplicht'', aldus de Orde. De beroepsvereniging wil dat een onafhankelijke rechter vooraf bepaalt of de geheime diensten hun bijzondere bevoegdheden mogen inzetten tegen advocaten.

In de brief staat ook dat informatie die de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) bij een advocaat heeft verkregen doorgaans niet worden gemeld aan het Openbaar Ministerie, maar dat hier wel degelijk uitzonderingen op mogelijk zijn.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.