Fietsslot stopt telefoongebruik

Michael Kulkens voert sinds het ongeluk van zijn zoon Tommy-Boy actie.© ANP

Valentijn Bartels
Kortenhoef

Er komt aan het begin van het nieuwe schooljaar een slim fietsslot op de markt, dat telefoongebruik blokkeert als de gebruiker aan het fietsen is.

Het slimme slot wordt op de markt gebracht door telefoonprovider KPN en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Doel is vooral om jongeren die nu veel appen op de fiets te behoeden voor ongelukken.

’Appongeluk’

Het slot gaat zo’n 100 euro kosten en is Michael Kulkens als maatregel tegen zogenaamde ’appongelukken’ uit het hart gegrepen. Zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy werd in de zomer van 2015 doodgereden toen hij op zijn telefoon keek terwijl hij de Franse Kampweg in Bussum overstak. Hij zag door op zijn telefoon te kijken de fatale botsing met een auto niet aankomen.

Vader Kulkens is blij dat het slot spoedig beschikbaar is, hij werkt dan ook mee aan een reclamespot voor de gadget. Wanneer het slot dit jaar in de schappen ligt is onbekend, meldt een woordvoerster van KPN. ,,Het begin van het schooljaar redden ze wel’’, weet Kulkens.

Het slimme slot wordt geopend met een applicatie of een mobiele telefoon. Als het slot door de ’app’ wordt geopend krijgt KPN een signaal. Vervolgens blokkeert de provider het bel-, internet- en sms-verkeer naar die telefoon. Zo ontvangen fietsers dus geen piepjes, trillingen en andere signalen tijdens hun tocht. Pas als de fiets weer op slot staat worden die functies weer ingeschakeld en kan de telefoon zonder beperking worden gebruikt.

Kulkens wil alle ouders op het hart drukken dat de investering de moeite waard is. ,,Zeker als je bedenkt dat er soms nieuwe fietsen worden gekocht voor 1200 euro, al gebeurt dat wellicht in Blaricum vaker dan in Amsterdam.’’

De Kortenhoever die drie jaar na de aanrijding nog dagelijks voorlichting geeft over het noodlot van zijn omgekomen zoon, vindt ieder initiatief om telefoongebruik op de fiets te voorkomen de moeite waard. ,,Er moet toch alles worden gedaan om ongelukken te voorkomen.’’

Prikkel

De actievoerder vindt dat er een belangrijke taak voor ouders is weggelegd om daar iets tegen te doen. ,,Het was eerst niet bekend als probleem, maar de prikkel die jongeren voelen als ze een melding krijgen op hun telefoon is enorm.’’ De Kortenhoever begon een half jaar na de dood van zijn zoon actie te voeren en heeft het inmiddels voor elkaar gekregen dat ’appongelukken’ wel degelijk aandacht krijgen.

Er wordt mede op zijn verzoek een landelijke wet opgesteld om iets tegen zulke ongevallen te doen. Handhaven zal niet eenvoudig zijn, weet ook Kulkens. Ook geeft hij op veel scholen voorlichting, komend jaar met een online lesprogramma om zelf niet iedere dag voor de klas te staan.

De missie van de vader van de verongelukte Tommy-Boy zit er bijna op. Aandacht voor het levensgevaarlijke telefoongebruik op de fiets is nog altijd zijn doel. Dat de politiek zich roert en dat producenten middelen ontwikkelen als het slimme fietsslot is voor hem een goed teken. Tommy-Boy krijgt hij er niet mee terug, maar hij wil het lot van zijn zoon alle andere jongeren besparen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.